НОВИНИ

Остава бедственото положение в Смолянско

Остава бедственото положение в Смолянско до окончателното разчистване на републиканските пътища в региона. Постепенно обаче обстановката след сериозните снеговалежи се нормализира. Още има населени места без ток, а работата на аварийните екипи продължава, уверява доставчикът на ток в Южна България. Няма бедстващи туристи по курортите по данни на Министерството на туризма. Отпадна ограничението за движение на леки автомобили с вериги през прохода Юндола, Превала обаче остава затворен за движение.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
19:50, 27.01.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Техника на военните от 101-ви алпийски полк продължава да разчиства прохода Превала.

полк. Димитър Кацаров, командир на 101-ви алпийски полк: До късно вечерта ще продължим да пробиваме прохода Превала, там довечера при решение на кризисния щаб ще имаме заседание къде ще се насочат усилията, но идеята ни е най-късно утре да пробием и този проход, за да може да се нормализира движението по посока Стойките и надолу Девин - Кричим.

Пътят през Пампорово вече е отворен, но за да се изтеглят всички автомобили на туристите, се въвежда еднопосочно движение и следобед от Проглед към курорта не се допускаха превозни средства.

Недялко Славов, областен управител: Трафикът от областния град приоритетно се насочва през прохода Рожен. Идеята е максимално да намалим входящия трафик към курорта Пампорово, за да можем да изтеглим хората, които са там.
;

Електроснабдяването в засегнатите места от областта постепенно се възстановява, съобщиха от EVN. В Доспат вече има ток, до края на деня ще бъде възстановено електроснабдяването и в другите населени места на общината. В община Смолян без ток са села от Ардинското корито, за тях се осигуряват генератори. Все още няма достъп до село Мугла.

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Мугла, както винаги е критична точка. Така че положението е овладяно, няма бедстващи хора. Утре ще бъдат възстановени и учебните занятия.
;

Заложници на зимата обаче се оказаха състезатели в Световното по риболов на лед, чийто автобус попадна в снежен капан. Пострадали няма, но се е наложило риболовците да стигнат пеш до язовир Широка поляна.

Георги Михайлов, председател на Българската федерация по риболовни спортове: Успяхме да спрем, няма жертви, аз си нося винаги брадва. Слязохме, докато чакаш някой да от Гражанска защита или Пътното, това означава да стане следобед. Явно дърветата не са едно и две на пътя. Ние виждаме постоянно паднали такива. Успяхме да го пресечем. С джипа го закачихме 10-15 мъже, изтеглихме го, вдигнахме го на метър и 80 преспа сняг, прехвърлихме го и освободихме движението. Автобусът се хлъзна, падна в една пропаст, счупи се, хората слизат, вървят пеша до мястото, където трябва да се състезават, чакаме нови автобуси, които да ги извозват после наобратно.

Постепенно се нормализира и обстановката в област Благоевград, където повече от три дни над 1000 души останаха без електричество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасност от срутване на хвостохранилище спря спасителните операции в Бразилия
Опасност от срутване на хвостохранилище спря спасителните операции в Бразилия
Две бомби бяха взривени по време на литургия в католическа църква във Филипините
Две бомби бяха взривени по време на литургия в католическа църква във Филипините