НОВИНИ

Втори ден „Дефиле на младото вино“ в Пловдив

Втори ден в Пловдив се провежда виненият фестивал „Дефиле на младото вино“. За девета поредна година в Града под тепетата се представят най-добрите български вина от реколта 2017.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
19:22, 25.11.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Тази година участие във фестивала взимат 36 винарски изби, които са подготвили за посетителите над 180 вида млади вина – червени, бели и розе. Посетителите могат да ги дегустират в 15 възрожденски къщи в Стария град. Пред всяка една могат да се купят жетони, с които да опитват вината. Днес къщите в Стария град се оказаха тесни, за да поберат всички желаещи да опитат новите вина.

Стотици пловдивчани и гости на града се спуснаха по калдъръмените улички на Стария град, за да опитат най-новото младо вино на българските винарски изби. Повечето хора предпочетоха да дегустират младо червено вино, защото е и най-подходящо за сезона.

Българските вина са предпочитани и от чужденците. За дефилето пристигнаха стотици руски, турски, немски и шведски туристи.

Сверкер Норман – посетител от Швеция: Аз идвам с група от Швеция заради вашето вино. Изключително сме впечатлени от вината ви. Затова ще се върнем отново.

Винопроизводителите описват реколта 2017 като много плодородна. Благодарение на климатичните условия новите вина са с прекрасни вкусови качества.

Стойка Дамянова – собственик на винарска изба: За разлика от миналата година, тази сме много доволни. Нямаше градушки кой знае колко. Нямаше много валежи. Всичко беше умерено.

Очаква се тази година тридневния фестивал да посетят над 20 000 души. Тази вечер на специална церемония ще бъдат наградени и най-добрите винопроизводители в две категории: „Млади вина в завършен търговски вид“ и „Млади вина за отлежаване“. Дегустациите продължават в неделя от 10.00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласът на града: Тенисистът Димитър Кузманов
"Гласът на града": Тенисистът Димитър Кузманов
Местността Боровец край Варна е без улично осветление
Местността "Боровец" край Варна е без улично осветление