НОВИНИ

Втори ден от посещението на папа Франциск в Румъния

Лошото време наруши и програмата на папа Франциск, който е на тридневна апостолическа визита в Румъния.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:16, 01.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Десетки хиляди се събраха в Миеркуря Чук в Трансилвания, за да видят отблизо папа Франциск. Бурите, които днес бушуват в Румъния, обаче, попречиха на първоначалния план за папската визита.

Вместо да пътува от Букурещ до Бъкау със самолет, а после с хеликоптер да стигне до мястото на месата, се наложи Франциск да пътува три часа из тесните планински пътища. Нито закъснението, нито проливния дъжд, обаче, не отказаха събралите се в светилището Шумулеу Чук хора.

;

По калните поляни се бяха събрали както румънци, така и етнически унгарци. В Румъния живеят около 1 млн. и 200 хиляди души от унгарски произход или над 6% от населението. Трансилвания е присъединена към Румъния след Първата световна война и до днес в областта се чуват призиви за автономия. Папата призова за единство.

папа Франциск: Сложните и изпълнени с тъга моменти от миналото не трябва да бъдат забравяни или отричани, но и не бива да се превръщат в пречка за това всички да живеем заедно - като братя и сестри.
;

Шумулеу Чук е едно от най-популярните католически светилища в Румъния. Папата сам пожелал да посети "всичкиетнически, културни и религиозни богатства" на страната. За месата, но в качеството си на поклонници, бяха дошли унгарският президент Янош Адер, както и румънският премиер Виорика Дънчила.

Следобяд Франциск отпътува за историческата област Молдова, където се срещна с католически младежи.

Визитата му в Румъния продължава и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки души пострадаха при няколко врзива в руски завод за боеприпаси
Десетки души пострадаха при няколко врзива в руски завод за боеприпаси
Проливни дъждове и гръмотевични бури предизвикаха сериозни наводнения в Румъния
Проливни дъждове и гръмотевични бури предизвикаха сериозни наводнения в Румъния