Японския премиер Шиндзо Абе ще се срещне с президента Румен Радев. Това е първа визита на японски министър-председател у нас. Шиндзо Абе пристигна в страната ни по покана на премиера Бойко Борисов заедно с 30 представители на крупния японски бизнес. Вчера Борисов и Абе обсъдиха приоритетите на българското европредседателство и готовността на България да работи за разширяване на стратегическото партньорство Европейски съюз - Япония в рамките на следващите 6 месеца.

По време на разговорите японският премиер подчерта, че страната му очаква тясно сътрудничество с България и Евросъюза по сигурността в Югоизточна Азия, ситуацията в Северна Корея и отвлечените там японски граждани. Бойко Борисов също осъди поведението на Северна Корея с нейната ядрена програма и изстрелването на балистични ракети.

Шиндзо Абе подчерта, че България и Япония са приятелски държави, които споделят общите ценности за демокрация и върховенство на закона. Изрази и подкрепа за един от основните външнополитически приоритети на страната ни - европейската интеграция на западните Балкани.