НОВИНИ

Втори ден от срещата на Г-7: Обама ще посети Хирошима

Лидерите на страните от Г-7 ще огласят днес резултатите от двудневната си среща в Япония, сред които план за борба с тероризма и мерки за укрепване на световната икономика.

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 27.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Антитерористичният план - изготвен след атаките в Париж, Брюксел, Истанбул и други градове - е насочен срещу финансирането на терористични действия и радикализация и включва призив за повишаване на обмена на информация между държавите.

През втория ден от форума е предвидена среща с представители на азиатски партньори на групата - Бангладеш, Виетнам, Индонезия, Папуа-Нова Гвинея и Шри Ланка. Планирана е и сесия с участието на президента на Чад Идрис Деби, чиято страна понастоящем оглавява Африканския съюз.

След срещата на върха на Г-7, американският държавен глава Барак Обама ще отпътува за Хирошима. По този начин той ще стане първият действащ американски президент, посетил японския град, върху който Съединените щати хвърлят атомна бомба през Втората световна война.

На фона на скандала с американският военен, убил японка и предложенията на японския премиер за поддържане на армия обаче, жителите на Хирошима са объркани от визитата на американския държавен глава. Много от тях излязоха на протест срещу посещението и поискаха от Обама да се извини за трагедията от 6 август 1945 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва подводното издирване на египетския самолет
Започва подводното издирване на египетския самолет
Стачкуващите във Франция заплашват да саботират Европейското по футбол
Стачкуващите във Франция заплашват да саботират Европейското по футбол