Край пловдивското село Шишманци втори ден продължава битката с пожара в депото за битови отпадъци. Огънят е локализиран, но гасенето ще продължи няколко дни, защото огнището е в дълбочина и на труднодостъпно място, което затруднява работата на пожарникарите. Има ли превишение на нормите за опасни газове във въздуха и каква е ситуацията в момента.

Шишманци, Раковски

За момента превишение, на нормите за опасни газове, не е отчетено от Регионалната инспекция по околна среда. Мобилните измервателни уреди минават по различните села, тъй като вятърът и димът от пожара, постоянно сменят своята посока.

Цяла нощ три екипа се справяха с потушаването на огъня, а в момента седем са на место заради продължаващата ситуация, която е възпрепятствана от силния вятър, покачващите се температури и огнището, което се намира в дълбочина.

Главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН: По отношение на контрола на въздуха, следобед очакваме смяна на посоката на вятъра, от северозападен да стане югоизточен и съответно в другата посока очакваме, до един-два часа, да се включи нова мобилна станция за контрол на въздуха. Контролът на пътния трафик по автомагистрала "Тракия" ще се случи чрез коли на Пътна полиция в двете посоки, които да уведомят, ако видимостта на магистралата бъде намалена.

Съветът към жителите на засегнатите места, които са Шишманци, Болярци и Белозем, е да уплътнят своите прозорци, да не излизат, ако това не е наложително и ако някой се почувства зле, веднага да сигнализира на Спешна помощ.

През 2017 година в село Шишманци горя депо за пластмаса с извънредно положение, а пожарът през 2019 година е причина за недоволство сред жителите на тези три населени места, в които живеят около 5000 жители. В момента те изготвят подписка с искания за превенция, по-адекватно пожароизвестяване и постоянно измерване на въздуха за опасни газове.

Няма все още яснота какво е възпламенило пожара и кога той ще бъде изгасен напълно.

Три пожарни автомобила дежуриха цяла нощ край село Шишманци

Три пожарни автомобила дежуриха цяла нощ край село Шишманци

Три противопожарни екипа останаха дежурни през нощта в района на пожара в депото за битови отпадъци край пловдивското село Шишманци.