НОВИНИ

Втори фронт срещу "Ислямска държава" в Мосул

Иракската армия отвори нов фронт срещу терористите от "Ислямска държава" в Мосул. Властите в Багдад обявиха, че целта е вторият по големина град в Ирак да бъде освободен до края на май.

втори фронт ислямска държава мосул
bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 04.05.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Иракските сили за сигурност вече щурмуват от две страни едновременно бастиона на "Ислямска държава" в Мосул. Джихадистите са обкръжени в северозападната част на града. Елитните антитерористични сили и командоси от федералната полиция предприеха през февруари офанзива от юг, но напредват твърде бавно. От север срещу джихадистите напредват 9-а бронирана дивизия на армията и силите за бързо реагиране на вътрешното министерство на Ирак.

Местните телевизии разпространиха кадри на мощна експлозия близо до голямата джамия "Ан Нури", от където през 2014-а година главатарят на "Ислямска държава" Абубакр ал Багдади обяви създаването на халифат в Ирак и Сирия.

Ген.-лейт. Касим ал Малики, командир на 9-а бронирана иракска дивизия
Трудно е цяла дивизия да нахлуе с тежкото си въоръжение в населено място с тесни улици като стария град на Мосул. Опасно е и за многото цивилни, които още са там. Врагът ги използва за живи щитове.

По оценки на ООН в обкръжените квартали на Мосул има около 400 000 цивилни. 600 000 са напуснали града от началото на освободителната операция миналия октомври. Властите в Багдад твърдят, че т.нар. халифат вече е свит до едва 7 процента от територията на Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдете на 6 май със специалното студио по БНТ1 Денят на храбростта
Бъдете на 6 май със специалното студио по БНТ1 "Денят на храбростта"
Започна второто издание на фестивала Банкя мези
Започна второто издание на фестивала "Банкя мези"