НОВИНИ

Втори национален протест на професионалистите по здравни грижи

Протести на здравни работници в цялата страна. За втори път този месец професионалистите по здравни грижи изразиха недоволството си от ниските заплати и условията на труд. В София за кратко бяха блокирани кръстовища, а организаторите на протеста предупредиха, че може да спрат работа, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
20:23, 21.03.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
СОФИЯ

20 дни след първия протест професионалистите по здравни грижи отново се събраха пред здравното министерство. Разпънаха палатка и блокираха за кратко площадът прец църквата "Света Неделя" и булевард "Тодор Александров".

Таня Никулич: "На практика не е изпълнено нито едно от нашите искания."
Бойка Анастасова - Асоциация на физиотерапевтите в Бъулгария: "Искаме здравеопазването да престане да бъде една търговия със здравето на хората."

Протестиращите не вярват на думите на министър Ананиев, че 30-те милиона, които кабинетът отпусна извънредно за общинските и областните болници ще отидат за увеличение на заплатите.

Вяра Врагова: "За 20 дни той трябваше да намери решение къде от къде как и с колко да увеличи заплатите ни за да не бъдат толкова мизерни."
Мая Илиева - организатор на протеста: "Смятам да преминем към ефективни стачка, такава е идеята и на повечето колеги от страната. Ще спрем да работим - в началото по едни час, след това ще увеличаваме времето и така докато ни чуят."
ПЛОВДИВ

Пред общината в Пловдив протестиращите казаха,че заради малкото медицински сестри графиците им в отделенията се правят по трудно.

Лидия Георгиева, медицинска сестра от Пловдив: "Това, което ме плаши е, че ако утре се случи нещо с мой близък, дори и да го заведа в болница, не знам дали ще има кой да го обслужи."
РУСЕ

И в Русе недоволните казаха,че медицинските сестри не достигат

Татяна Атанасова - председател на регионалната колегия на мед. сестри Русе: Ние не се чувстваме хора, като бели, нито работим в нормални условия, нито получаваме адекватно възнаграждения.
;
ВАРНА

Медицинските се сестри от Варна поискаха по-високи заплати и повече пари за нощен труд.

- Работим на по две-три места. Почти всяка една колежка. Просто сме принудени. Основна заплата 640 лева, нощен труд, смешни стотинки, нямам думи просто.
КЮСТЕНДИЛ

В Кюстендил към здравните работници се присъедини омбудсманът Мая Манолова.

Мая Манолова - национален омбудсман: "Аз ще стоя с тях, докато бъдат осъществени техните искания. Те имат и други цели, други искания, които няма как да се случат в близките месеци."

Сестрите се заканиха да протестират всеки ден докато исканията им не бъдат изпълнени. След вчерашната среща с част от тях здравният министър увери, че през април вероятно ще има увеличение на заплатите в областните и общинските болници, които получиха допълнителни 30 милиона лева.

Следващата седмица работна група в която ще участват и сестрите ще започне да работи по нови правила за формиране на заплатите в държавните и общинските болници. Готвят се и промени в медицинските стандарти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от ЕП в Брюксел вече носи името на Атанас Буров
Част от ЕП в Брюксел вече носи името на Атанас Буров
Предстои решаваща седмица за пакета Мобилност
Предстои решаваща седмица за пакета "Мобилност"