НОВИНИ

Втори случай в света на излекуван човек от СПИН

Лондонски пациент стана втория човек в света, за когото се предполага, че се е излекувал от СПИН. От 18 месеца той е в ремисия след направена трансплантация на костен мозък. Медицинските му резултати дават надежда за лечението на милиони хора, носители на смъртоносния вирус.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:56, 05.03.2019
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Наричат го "лондонския пациент". Засега отказва да излезе от анонимност. Заразил се с ХИВ през 2003-та. А 2009 г. към тежката му диагноза се добавил и рак на кръвта. През 2016 г. състоянието му силно се влошило. Единственият му шанс да оцелее била трансплантация. Донорът трябвало да бъде с генна мутация, която създава резистентност към ХИВ

Проф. Равиндра Гупта, университет в Кеймбридж: Има представители на европеидната раса, които имат имунитет срещу инфекцията на ХИВ. Така че, ако техни клетки бъдат трансплантирани на пациент, който е носител на ХИВ , трансплантираните клетки могат да бъдат защитени от зараза.

Медицинският експеримент се оказал успешен.

Проф. Равиндра Гупта, университет в Кеймбридж: Вече изминаха 18 месеца, през които пациентът е в дълга ремисия.

Досега има само един пациент, излекуван от СПИН. Това е американецът Тимъти Рей Браун. През 2007 г. той бил подложен на подобно лечение.

Тимъти Рей Браун: Щастлив съм, че има още един член в групата на излекуваните.

Лекарите казват, че още е рано да се говори за "лондонския пациент" като за напълно излекуван. Но пък са обнадеждени, че ХИВ вируса може да бъде елиминиран.

В света има 37 милиона души, болни от СПИН. От началото на 80-те години на миналия век пандемията е отнела живота на близо 35 милиона души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланик Капони: Новините за положението във Венецуела са фалшиви
Посланик Капони: Новините за положението във Венецуела са фалшиви
Затварят част от централна улица в София заради авария на топлопровод
Затварят част от централна улица в София заради авария на топлопровод