НОВИНИ

Вучич: Мини-Шенген е в ход - правим всичко, което искаше ЕС, но сами

Сръбският президент Александър Вучич заяви тази сутрин в Охрид, че досегашните разговори с македонския премиер Зоран Заев и албанския премиер Еди Рама са "много добри" и че първото видимо споразумение ще бъде по-лесно преминаване на граничния пункт Прешево, а пътуването до Северна Македония и Албания само с лична карта може да се очаква до Нова година.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:59, 10.11.2019
Чете се за: 01:20 мин.
По света
вучич мини шенген ход правим всичко искаше сами

Вучич каза за РТС, че "това са тектонични промени, които ще повлияят на привличането на преките чуждестранни инвестиции, защото инвеститорите искат стабилност и голям пазар".

Според неговите думи Прешево е третият важен пункт за Сърбия след Батровци и Градина, а решението фитосанитарна инспекция да работи 24 часа в денонощието ще ускори транзита на товарни автомобили от двете страни и ще намали оперативните разходи.

Той обяви, че с незначителни промени в законите едно и също разрешение за работа може да важи и за трите държави и че признаването на квалификациите ще бъде хармонизирано.

„Това ще ни бъде от полза, защото имаме проблеми с работната сила и в същото време създаваме добри инвестиционна среда, изпращайки послание за стабилност и свобода на движение до пространство от 12 милиона души", добави президентът.

„Намерението е на летището в Белград да нямате нужда от специални документи за Албания, никой да не ви иска документи, да имате възможно най-малко документация и колкото се може по-малко гранични проблеми. Когато кацнете в Скопие, вече няма да ви питаме как отидохте там, можете да отидете в Белград или Тирана, това е един вид „Мини-Шенген“.

Той обяви, че трите държави ще могат да създават туристически маршрути заедно, че могат да се посещават Белград, Копаоник, Златибор и Охрид или Дуръс наведнъж, което, добави той, е особено привлекателно за азиатските туристи.

Президентът на Сърбия очаква натиск върху подобни решения, въпреки че това са целите на Берлинската конференция.

„Сега правим всичко, което искаше ЕС, но сами“, заключи Вучич.

Той очаква атаките да са разнообразни, както в региона, с различни политически оправдания, така и атаки отвътре, но добави, че "не му пука какво ще се каже, защото знае, че това е добре за хората в Сърбия".

Той благодари на американците за подкрепата им по проекта и също така заяви, че ще потърси подкрепа и от френския президент Еманюел Макрон.

Тристранната среща в Охрид продължава и днес. На нея присъстват председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.

Преди срещата на лидерите на Западните Балкани, Заев, Вучич и Рама приеха "Декларация, определяща приоритетите и мерките за насърчаване на регионалното сътрудничество".

Декларацията се основава на сътрудничеството, съвместната ангажираност и отстраняването на всички пречки пред свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали като принос на гражданите на всички страни в региона за постигане на общата им крайна цел - пълноправно членство в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е убит с нож след скандал в Кюстендил
Мъж е убит с нож след скандал в Кюстендил
Български филм спечели голямата награда на филмов фестивал в Германия
Български филм спечели голямата награда на филмов фестивал в Германия