НОВИНИ

Вулканът Стромболи в Италия се активизира

Вулканът Стромболи на едноименния италиански остров на север от Сицилия се активизира, съобщава Националният институт по геофизика и вулканология на Италия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:38, 28.08.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света
вулканът стромболи италия активизира

Новото изригване на вулкана е било съпроводено с изхвърляне на големи количества пепел, пясък и вулканични материали. Учените са регистрирали и „взрив с висока интензивност”, който е предизвикал сеизмични реакции.

Засега не се съобщава за жертви и разрушения. По склоновете на вулкана са избухнали силни пожари, с които пожарникарите се опитват да се преборят.

Вулканът е предизвикал паника сред туристите на острова. Когато върху главите на хората се посипали пепел и малки камъни, те побързали да се скрият в църквата „Сан Винченцо”. Местните жители реагирали значително по-спокойно, тъй като вече били свикнали с активността на вулкана.

Последното изригване на Стромболи беше на 3 юли, когато загина член на екскурзионната група, намираща се в непосредствена близост до вулкана.

Преди дни директорът на центъра за наблюдение в Сицилия предупреди, че Стромболи е в състояние на явна нестабилност и подчерта, че не може да се предскаже точното време на изригване на вулкана.

Вулканът Стромболи е активен през последните 20 хиляди години. Той е известен с това, че неговите неголеми изригвания може да се наблюдават от близките острови. Висок е 926 метра и се извисява на 2 км над морското дъно. Има три активни кратера, а изтичането на лава е сравнително рядко явление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен ще посети утре България
Урсула фон дер Лайен ще посети утре България
Финал на археологическото лято на Перперикон с нови открития в античния град
Финал на археологическото лято на Перперикон с нови открития в античния град