Честванията на 75-ата годишнина от десанта в Нормандия днес продължиха във Франция. Еманюел Макрон, Тереза Мей, Доналд Тръмп и Джъстин Трюдо, заедно със стотици ветерани и хиляди граждани посетиха бреговете, където на 6 юни 1944 година дебаркират съюзническите сили. Общият брой на убитите, ранените и пленените воиници в деня на десанта е около 10 хиляди и 500 души.

В 7:25 сутринта беше отбелязан моментът, в който на 6 юни 1944 г. първите британски войници стигат една от петте зони на десанта, известна като Голд бийч. Започва най-големият въздушно-морски десант в историята. в този ден близо 160 000 съюзнически войници преминават Ламанша.

Във Вер-сюр-Мер, Британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон откриха мемориал в памет на над 22 400 британски войници, загинали в Нормандия през лятото на 44-та.

97-годишен ветеран скочи с парашут в чест на десанта в Нормандия

97-годишен ветеран скочи с парашут в чест на десанта в Нормандия

Деветдесет и седем годишният американски ветеран Том Рийс скочи с парашут в сряда, за да почете паметта на участниците в операцията „Овърлорд“. Ветера...

По време на церемонията на американското гробище в Колвил сюр мер Еманюел Макрон награди ветерани с ордена на Почетния легион и благодари за донесената свобода. В словото си, в присъствието на американския президент, Макрон призова да се поддържа "съюзът на свободните народи".

Еманюел Макрон, президент на Франция: Америка, скъпи президенте Тръмп, е най-велика, когато се бори за свободата на другите, когато е вярна на универсалните ценности, защитавани от нейните бащи основатели преди близо два века и половина, когато Франция е отишла да подкрепи независимостта ѝ.
Мей, Макрон и стотици ветерани отбелязаха 75 години от десанта в Нормандия

Мей, Макрон и стотици ветерани отбелязаха 75 години от десанта в Нормандия

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Тереза Мей честваха заедно 75-годишнината от десанта в Нормандия с откриването на...

И тази година ветерани скачаха с парашути, както са сторили преди 75 години. Сред тях беше 97-годишният Том Райс.

В прочувствено слово Доналд Тръмп благодари на участниците във войната.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: На този ден преди 75 години 10 000 войници са пролели кръвта си заради своите братя и страните им и заради оцеляването на свободата. Вие сте сред най-великите американци, вие сте гордостта на нацията и ви благодарим от все сърце.

С десанта в Нормандия започва операция „Овърлорд", съществена фаза от Западния фронт по време на Втората световна война, която спомага за освобождаването на Европа.

Десантът в Нормандия: Повратна точка във Втората световна война

Десантът в Нормандия: Повратна точка във Втората световна война

Над 150 000 съюзнически войници дебаркират в окупирана Нормандия на 6 юни 1944 година за операция, която отваря втори фронт на запад. Десантът е без п...