След минути във Варна ще бъдат обявени победителите в най-стария и най-престижен балетен конкурс в света. За първи път през юбилейната му 50-та година журито не обяви предварително разпределението на наградите, а само лауреатите.

Знаем само, че балетистите от Софийската опера София Цуцакова и Джон Абенанти са сред наградените, защото организаторите за първи път запазиха интригата за последния възможен момент. В това издание направиха впечатление отсъствието на силната руска школа, липсата на представители на Южна Корея във финала, доминацията на мъжете сред финалистите и изключително добрата организация, устояла на лошото време. Председателят на журито Владимир Василиев - единственият досега носител на Гран при от Варна, оцени много високо работата и на екипа, и на младите балетисти.

Звезди от балета на Хърватия на гости на оперния фестивал в Пловдив

Звезди от балета на Хърватия на гости на оперния фестивал в Пловдив

Спектакълът „Жизел“ откри балетната програма на фестивала Opera Open в Пловдив. В централните роли публиката видя главните солисти на Хърватския нацио...

Владимир Василиев, председател на журито на Международния балетен конкурс - Варна 2018: Искам да поздравя абсолютно всички участници в конкурса, който е още една стъпка в тяхното усъвършенстване. Всеки път, разбира се, се появяват някакви малки звезди, понякога се случва някоя да избухне ярко и - край. Но за всички нас тук е много важно тези малки звезди да се разпалват все повече и да се превръщат в големи звезди, които ще светят дълго. И никога не бъдете доволни от себе си.
Български балет на сцената на Болшой театър в Москва

Български балет на сцената на Болшой театър в Москва

Националният ни балет е единствената чуждестранна трупа, получила шанса да танцува на сцената на Болшой в активния сезон на легендарния театър. Обичай...

В юбилейната година на балетния конкурс във Варна Царят на балета Владимир Василиев отбелязва и свой личен впечатляващ празник - 60 години на балетната сцена. Супер гала концертът „Среща на поколенията“ утре вечер ще бъде посветен на него, като в програмата са включени лауреатите на конкурса като Максимилиано Гера, Роландо Сарабия , Бруклин Мак, Уитни Дженсън и Матиас Дингман, така че балетният празник във Варна продължава и утре вечер.