26 септември е Европейски ден на езиците. Отбелязва се от 2001 г. и цели да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст, както и да популяризира богатото езиково разнообразие на Стария континент. По този повод във Варна беше изложено голямо пано, върху което всеки можеше да изпише любимата си дума на език по свой избор.

Благодаря, любов, вяра и родина са само част от думите, които бяха изписани от случайни минувачи. Някои не устояха да демонстрират, че са футболни фенове, а други подходиха с чувство за хумор.

Ива Дикова, аташе към Френски институт в България: Хората, които се спират, проявяват интерес, веднага откликват и написват любимата дума на съответния език, превеждат ни я и и на английски обикновено, ако не разбираме техния език.

Нашият екип също се включи в инициативата. Избрахме да изпишем думата слово на български и датски език, защото навсякъде по света за медиите силата е в словото.

Съществуват над 6000 езика на планетата, а само в Европа те са около 200. Това прави около три процента от всички езици по света. Заради прилива на бежанци и емигранти, Европа става още по-многоезична.