НОВИНИ

Във Варна отбелязаха Европейския ден на езиците

26 септември е Европейски ден на езиците. Отбелязва се от 2001 г. и цели да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст, както и да популяризира богатото езиково разнообразие на Стария континент. По този повод във Варна беше изложено голямо пано, върху което всеки можеше да изпише любимата си дума на език по свой избор.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
22:46, 26.09.2019
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Благодаря, любов, вяра и родина са само част от думите, които бяха изписани от случайни минувачи. Някои не устояха да демонстрират, че са футболни фенове, а други подходиха с чувство за хумор.

Ива Дикова, аташе към Френски институт в България: Хората, които се спират, проявяват интерес, веднага откликват и написват любимата дума на съответния език, превеждат ни я и и на английски обикновено, ако не разбираме техния език.

Нашият екип също се включи в инициативата. Избрахме да изпишем думата слово на български и датски език, защото навсякъде по света за медиите силата е в словото.

Съществуват над 6000 езика на планетата, а само в Европа те са около 200. Това прави около три процента от всички езици по света. Заради прилива на бежанци и емигранти, Европа става още по-многоезична.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пентагонът разполага нови 200 войници и ракети Пейтриът в Саудитска Арабия
Пентагонът разполага нови 200 войници и ракети "Пейтриът" в Саудитска Арабия
Изложба представя последните швейцарски  иновации в медицината
Изложба представя последните швейцарски иновации в медицината