НОВИНИ

Във Вашингтон все още няма компромис за отваряне на правителството

Срещата на Доналд Тръмп с лидерите на Конгреса завърши, без да бъде постигнато решение на кризата, която продължава от 22 декември. Президентът предупреди, че е готов да държи правителството затворено много дълго - "месеци, дори години". Определена е група, която да преговаря през почивните дни в опит да намери изход от ситуацията.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:00, 05.01.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

И този път двете страни са останали твърдо на позициите си, които изглеждат непримирими на този етап. Демократите са настояли правителството да бъде отворено без финансиране за стена на границата с Мексико, а президентът е обявил, че е готов на извънредни мерки, за да постигне целта си да построи стената. Попитан дали може да го направи без одобрението на Конгреса, Доналд Тръмп отговори, че това е възможно.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Можем да обявим извънредно положение заради сигурността на нашата страна, абсолютно. Мога да го направя заради националната сигурност и да я построя много бързо. Това е другият начин да го направим. Но ако можем да го постигнем чрез преговори, нека опитаме.

Според анализатори подобен ход не би бил толкова лесен вариант за президента.

Според американските закони при извънредно положение или война, президентът може да разпореди изграждането на военни обекти, но със средства от фондове на Министерството на отбраната, които са предназначени за други цели и се разпределят от Конгреса. Това отново би върнало топката в полето на Капитолия и би предизвикало съпротива не само от демократите, но и от републиканци.

Демократите са повторили в Белия дом своето искане.

Чък Шумър, лидер на демократите в Сената: Призовахме президента още веднъж - не превръщайте в заложници милиони американци, стотици хиляди работници. Да отворим правителството и да продължим дискусиите.

Частичното затваряне на федералните служби заради искането на Тръмп Конгресът да му гласува 5,6 милиарда долара за изграждането на стената по границата с Мексико, продължава 14 дни. Но Съединените щати помнят и по-продължително блокиране на правителството - през 1995 г. кризата продължи над 20 дни. Сега са засегнати няколко министерства, сред които това на вътрешната сигурност, правосъдието, търговията и земеделието. Без заплати са 800 000 служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митинг в Пхенян в подкрепа на лидера Ким Чен Ун​
Митинг в Пхенян в подкрепа на лидера Ким Чен Ун​
Пет момичета загинаха при пожар в стая за бягство в Полша
Пет момичета загинаха при пожар в "стая за бягство" в Полша