НОВИНИ

Във Велико Търново, Враца и София отчитат най-много пътни нарушения

20 от новите камери на КАТ, които засичат превишена скорост по пътищата, са дефектирали след въвеждането им в експлоатация. Неизправностите вече са отстранени и всички 28 камери работят. От МВР уверяват, че отчитането на скоростта е точно. Най-много нарушители през лятото са засечени по магистралите към морето и Гърция, но през септември първенството вече се държи от областите Велико Търново, Враца и София.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:20, 29.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Вече 6 месеца Пътна полиция използва новите камери, които могат да засичат скоростта едновременно на три автомобила, а на магистрала дори правят разлика между лек, товарен автомобил и автобус.

Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция": Това е техническо средство, което като всеки един уред може да дефектира, може да излезе извън строя, но в договора, който е сключен между МВР и фирмата изпълнител има заложени клаузи за поддръжка на тази техника, както за всяко едно техническо устройство.

Дефектите са били по хардуера на камерите. До момента софтуерът им не е показал нередности и от МВР твърдят, че отчитането на скоростта е точно.

Росен Рапчев, началник „Пътна полиция" в ГД „Национална полиция: Мога да кажа категорично, че нито един водач не е ощетен от това, че някое техническо средство в момента не е работело.
Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция": Нарушенията, които констатират те, не отпадат при обжалване в съответните съдилища в цялата страна.

ОТ МВР отчитат висока ефективност на новите камери. С 28 устройства са засечени толкова нарушения, колкото с всички 150 други от по-старото. С въвеждането и на новата ТОЛ система се очаква освен скорост, с камери да се засичат и нарушения като неправилно изпреварване, неправилни маневри и малко дистанция.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Ефективността от работата с тези камери ще се повиши още повече, когато изградим и единния център за обработка на нарушенията. Така че работим в тази насока. Пътят е труден и дълъг, но мисля, че ще се справим.

Предвижда се изграждането на система, която да улеснява шофьорите, като предоставя в реално време информация за натовареността на трафика по отделните пътища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофира автобус на градския транспорт в Русе
Катастрофира автобус на градския транспорт в Русе
Съображения за сигурност промениха програмата на Ердоган в Германия
Съображения за сигурност промениха програмата на Ердоган в Германия