НОВИНИ

Във Виена започва среща на върха

Във Виена започва среща на върха, посветена на миграцията по балканския маршрут. Форумът е под егидата на австрийския канцлер Кристиян Керн. Правителствени ръководители от 10 държави, повечето от Балканите, ще присъстват на срещата, сред тях германският канцлер Ангела Меркел и премиерът Бойко Борисов. От Виена повече подробности разказва нашия специален пратеник Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
08:17, 24.09.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

На срещата ще присъства и българския министър-председател Бойко Борисов. Освен канцлерът Ангела Меркел, участие ще вземат и премиерите на Гърция, Албания, Хърватия, Македония, Сърбия, Словения, Унгария и Румъния. Очаква се в разговорите да се присъединят и председателят на Европейския съвет Доналд Туск и еврокомисартя по въпросите на миграцията Димитрис Авромопулос.

Сред темите, които премиерите ще обсъждат, са охраната на външните граници на Европейския съюз, постигане на евентуални споразумения със страните от Северна Африка и Близкия Изток за ограничаване на миграционния натск подобно на вече договореното споразумение с Турция, както и варианти за подпомагане, включително с икономически помощи, на страните, от които идват бежанците. За интеграцията на мигрантите в Европейския съюз от началото на тази година са похарчени около 2 милиарда евро.

Преди няколко дни Австрия обяви, че ще започне изграждането на ограда по границата си с Унгария. Повечето от общо 90 000 мигранти, които влязоха в Австрия през миналата година, го сториха при граничното градче Никелсдорф между Унгария и Австрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капацитетът на бежанския център в Харманли е запълнен
Капацитетът на бежанския център в Харманли е запълнен
Четвърта нощ на протести в Шарлът
Четвърта нощ на протести в Шарлът