НОВИНИ

Във властта за един ден

Какво се случва в президентството и как минава един работен ден на президента и екипа му? Това имат възможност да научат всички младежи, станали част от кампанията на Джуниър Ачийвмънт - “Мениджър за един ден”.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
07:47, 06.11.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Райчо в момента е на 19 години и е студент по политика и общество. Участва в инициативата "Мениджър за един ден" в две поредни години. Първият път застава начело на синдиката на българските учители, а през 2015 г. е избран да бъде началник на политическия кабинет на президента Росен Плевнелиев.

Райчо Райчев: "Беше много интересно да видя вътре какъв е животът в президентството от гледна точка на президента, от неговия екип, какво точно работят. Това е много интересно да се проследи. Животът в президентството е стил, етикет и протокол общо взето - една наука, на която трябва да се посветиш ако искаш да бъдеш президент."

Райчо сподели,че заради искрените разговори с президента, които са имали всички участници в инициативата, както и възможността да види отблизо как работи президентството, е обнадежден, и с много по-големи очаквания от институцията.

Райчо Райчев: "Работният процес в президентството между другото е доста интересен, когато трябва да се правят някакви общи инициативи или когато президентството е патронаж на дадена инициатива...но това трябва да се случва по-често - да виждаме самия президент зад младите хора, подкрепяйки ги."

На въпроса "коя е най-добрата политика за вземане на решения?", той отговори така:

"Начинът, по който смятам, че трябва да се случват нещата е първо абсолютно всичко да има доста публичен вариант, т.е. така че общността да бъде информирана, след което решенията се вземат на база проблема, който имаме. Проблемът трябва да бъде решен именно от засегнатите страни в дадения проблем, т.е. позиция трябва да вземат засегнатите страни в дадения проблем, така че те да могат да достигнат до съответното решение и до провеждане на съответната политика."

Като основател на Софийски ученически съвет, който обединява над 100 гимназии, Райчо е натрупал ясни впечатления от какъв президент имат нужда младите хора в България.

Райчо Райчев: "Президент, който със сигурност да им обръща внимание, който да застава зад много младежки инициативи, които по някакъв начин спомагат изграждането на активно гражданско общество. Президент, който от началото до края на мандата си да бъде с тях, който да ги представлява и да защитава техните интереси."

Райчо Райчев: "Моделът, който следват младите хора е на проактивния човек, на човека, който защитава своето мнение и човекът, който е иноватор. Това е нещото, което следват младите хора. Този човек, който може да създаде тенденция. Тенденцията за мен е много важно да бъде да обърнем повече внимание на образование, да обърнем повече внимание на значими неща, които да ни развиват като личност, които да ни дадат повече възможности."

Всеки, който иска да стане част от инициативата “Мениджър за един ден” има възможност да кандидатства до 16 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анонимните отново се надигнаха
"Анонимните" отново се надигнаха
Как започна изборният ден в някои градове на страната
Как започна изборният ден в някои градове на страната