Министерството на земеделието подготвя екшън план за превенция на Африканската чума по свинете, след като в румънския окръг Тулча бяха открити 4 огнища на заразната болест. За да се ограничи разпространението на болестта е засилен контролът по границата. А на ловците ще бъде разрешено да намалят популацията на диви свине с 30 %, с цел ограничаване на заразата.

Русе

30% от българското свинепроизводството е в русенска област. В региона се отглеждат над сто хиляди прасета. А производителите са притеснени, че заразата няма да подмине страната ни, тъй като от месец е разрешена търговията на свине на територията на България и Румъния.

д-р Георги Дяков – директор на Областна агенция по безопасност на храните – Русе
„Заболяването Африканска чума по свинете вече е на територията на Румъния, окръг Тулча. Областите Силистра, Добрич и Русе, където има силно развито свиневъдство, граничещи с този окръг, и рискът става потенциален и голям. Летен сезон сме. Усилено е движението на автобуси с туристи основно по тоя маршрут към република Турция и към България. Също има и приток на работна ръка от Украйна и от Молдова и това увеличава от разпространението на заболяването.“

Въпреки че според специалистите на този етап страната ни не е засегната от заразната болест, контролът по границата е затегнат, а ветеринари проверяват свинефермите и птицефермите. Предприети са и още мерки.

д-р Николай Ненов – началник отдел „Опазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните - Русе
„Мерките за биосигурност по отношение на контрол на влизане на лица, МПС, оградите на обектите, с което да се избегне навлизането на скитащи кучета и диви животни. В момента е засилена дезинфекцията по транспорт на автомобили, които превозват животни. Повишава се дезинфекционната техника в самите свинекомплекси и се завишава концентрацията на разтворите.“

Според специалисти, заболяването не е опасно за хората, но ако бъдат открити огнища на африканска чума у нас, икономическите загуби ще са сериозни.