Пловдив е първият град в страната, който въвежда онлайн обслужване за бъдещи младоженци. Идеята е да се улеснят кандидатите за брак. За следващата година в града под тепетата вече има насрочени над 250 сватби. А една от най-предпочитаните дати за даване на обет е 20 февруари 2020 г.

Пловдив

Електронното обслужване за бъдещите младоженци стартира пробно от днес, а официално ще заработи от 1 януари следващата година. Чрез новата система ще може се запише онлайн час и дата за сватбата и да се избере вида ритуал.

Ана Георгиева, завеждащ "Обредни услуги", ОП "Радостни обреди"- Пловдив: До момента да се запише дата за граждански брак трябваше младоженците или техен представител да дойде до тук с копие или оригинал на личните им карти, за да можем да запишем датата.

Кандидатите за брак вече ще получават електронно всички необходими документи и ще могат да плащат онлайн.

Ана Георгиева, завеждащ "Обредни услуги", ОП "Радостни обреди"- Пловдив: Към момента с тази програма за електронно записване младоженците ще имат само едно идване до тук няколко дни преди сключване на брака, когато трябва да се донесат медицинските декларации и другите документи, които са описани.

Дарина Величкова е подготвила документите си за брак, след като няколко пъти е посетила Дома на младоженците. Категорична е, че електронната система е добра възможност.

Дарина Величкова: Да, абсолютно, в днешно време в 21 век, би улеснило много хора, които не са от Пловдив, но искат да сключат граждански брак.

В Пловдив по Коледа и Великден има бум на сватби на българи, които живеят и работят в чужбина. Изнесените ритуали вече са традиция, увеличават се и подписванията през делничните дни.