COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Въвеждат промени в изписването на лекарства

Промените в лекарствената политика, заложени в проектобюджета на Здравната каса, няма да ограничават медиците при избора на терапия. Това стана ясно от думите на подуправителя на Здравната каса Йорданка Пенкова. Тя разясни в какви случаи ще се прилага принципът за така наречената разходна ефективност, при който ще се избират ефикасни, но по-евтини медикаменти.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:08, 06.11.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Ефикасни, но по-евтини медикаменти ще може да се предписват на пациенти с псориазис, ревматоиден артрит и други заболявания, които получават лекарства по протоколи и започват терапия за първи път.

Д-р Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК: Когато има няколко медикамента, които имат еднакви показания и противопоказания и почти не се различават. Тогава лекарят може да прецени този който е най-разходоефективен - тоест с еднаква ефективност, но този който е с по-нсика цена.

От Лекарския съюз одобряват тази мярка.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Комисията, която предписва този протокол, защото тя е инструмента на плащащия на НЗОК, е редно да избере на първо време по-евтиния, защото това са нашите пари.

Разликата в цената на медикаментите е няколко процента, поясни д-р Пенкова. Не каза какъв е обхвата на пациентите, при които ще се прилага новото правило, но обясни какво следва, ако лекарството не подейства.

Д-р Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК: Ако този пациент след 2, 3 или 6 месеца се окаже, че не се получи пълния ефект от неговото лечение, тогава той може да бъде заменен с друг медикамент.

Д-р Пенкова коментира и идеята Здравната каса да изпраща есемеси на пациентите след всяко използване на услуги, платени от фонда.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Целта е да бъде уведомен пациента, за всеки разход, който се извършва върху неговото така да кажем ЕГН.

Така, ако се каже, че лекар или болница са отчели нереално извършена дейност, ще можем да сигнализираме в Касата. И в момента можем да следим за нарушения, ако проверяваме електронното си здравно досие.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Отвъд границите: Румена Леонидова - Без предпазни въжета
"Отвъд границите": Румена Леонидова - Без предпазни въжета