НОВИНИ

Въвеждат се по-тежки гаранционни срокове при изпълнение на пътна инфраструктура

Въвеждат се по-тежки гаранционни срокове, 5 години става срокът за гаранцията при изпълнение на пътна инфраструктура. Това каза в студиото на "Още от деня" зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Тя допълни, че ако в този 5-годишен период се установи некачествено изпълнение, фирмата ще има задължение да го изпълни.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 02.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Възложителите има възможност при отказ на фирмата, да възложат на друг и да си предяви разходите от гаранцията, отбеляза зам.-министърът на регионалното развитие.

Тя заяви, че се въвеждат и по-строги изисквания при проектирането на пътищата, въвеждат се и зони за безопасност. Това са определени области и райони, които са до пътя и гарантират, че при ПТП или излизане на колата от пътя тя няма да се сблъска с нещо твърдо и да доведе до по-сериозни щети, уточни Крумова.

За магистралите на 16 метра от пътя не трябва да има твърди предмети. Големи дървета и билборд са опасни за колите, но канавките са необходими, защото е важно при отводняването, каза още тя.

Повишават се изискванията за отводнителните системи на пътищата, за да се предотврати "аквапланинг"-а, открои заместник-министърът на регионалното развитие.

Крумова коментира и тол системата.

Тя влиза в сила от началото на следващата година. Напълно трябва да заработи от август 2019 г. Важно е, че ще запази разходите за движение по републиканската пътна мрежа за леките автомобили при настоящите цени, докато товарните ще плащат повече и ще плащат на изминало разстояние, не на период от време, уточни зам.-министърът на регионалното развитие.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анатолий Карпов пред БНТ: Ще работим за развитие на шахмата в образованието
Анатолий Карпов пред БНТ: Ще работим за развитие на шахмата в образованието
Протестът на майките на деца с увреждания блокира движението по „Орлов мост“
Протестът на майките на деца с увреждания блокира движението по „Орлов мост“