НОВИНИ

ВВС отбелязва празника на българската бойна авиация

Военновъздушните сили отбелязват днес своя професионaлен празника и 106-ата годишнина от първия боен полет. Николай Минков се срещна с пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево", за да научи какви са най-неотложните проблеми пред българската авиация.

Николай Минков
от Николай Минков
20:38, 16.10.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

24 часа денонощието, 365 дни в годината те са в постоянна готовност да защитят небето на България. МиГ-29 за момента е най-съвременният изтребител в българската авиация.

Оказва се, че в деня професионалния празник на летците проблемите са повече от поводите за радост.

Майор Любомир Славов - командир на ескадрила: Въпреки проблемите с ресурсното осигуряване, с резервните части, с гориво-смазочните материали и т.н., смея да твърдя, че с наличния авиационен ресурс, правим всичко възможно екипажите, които постъпват в съседната сграда на дежурния дом, да са сигурни и уверени в това, което правят в условията, в които ги назначаваме.

И летците. и механиците се надяват скоро да получат нови изтребители. Според пилотите от "Граф Игнатиево" най-важното при преминаване към нов боен самолет е обучението.

Майор Любомир Славов - командир на ескадрила: Различните доставчици имат различни изисквания и различна програми за обучение. Общо взето между една и две години е периодът на подготовка, в зависимост от нивото , което искаме да достигнем на даден етап.

Според командира на авиобазата преминаването от старата към новата летателна техника трябва да стане плавно.

Бригаден генерал Димитър Петров - командир на авиобаза "Граф Игнатиево": Най-важното е да осигурим ресурсно сегашната техника, за да можем да съхраним и да подготвим хора, които да бъдат готови за новия самолет. Така че задачата по охраната на въздушното пространство е постоянна и тя трябва да бъде осигурявана постоянно.

До края на месеца междуведомствената комисия трябва да оцени четирите подадени оферти за нов боен самолет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР осъди оскверняването с надписи на мемориала в Япония
МВнР осъди оскверняването с надписи на мемориала в Япония
Шофьор на училищен автобус почина зад волана в движение, но спаси децата
Шофьор на училищен автобус почина зад волана в движение, но спаси децата