НОВИНИ

Въздушен спектакъл с балони в Мианмар

В Мианмар започна един от най-впечатляващите фестивали в света. Десетки хиляди посетители се събраха, за да наблюдават издигането на гигантски фенери с горещ въздух, украсени с най-различни декорации и светлини. Но красотата на събитието не спря дотам - от самите балони бяха разпръснати стотици фойерверки.

bnt avatar logo
от БНТ
06:24, 21.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Началото на въздушния спектакъл е заложено в будистките митове и легенди. Една от тях гласи, че веднъж Буда отрязъл косата си и я изпратил към небето с фенер. Косата му не паднала, което означавало, че била приета от ангели.

В днешно време стотици хиляди фенери се палят в домовете на будистите. Но в планинския град Тангуй, празникът е в пъти по-грандиозен.

Ашиш Танкар: Това, което виждате зад мен е страхотно постижение. От векове ние честваме този празник и всяка една година има нещо ново, което си заслужава да бъда видяно.

Цената на един фенер да варира от 1000 до 4000 долара. Това не спира участниците да покажат своите артистични умения, свързани с еднократното летене. От фенери с лика на първия президент на държавата, до такива, на които са изрисувани свещени храмове и животни, всички те се издигат докато разпръскват фойерверки.

Дейвид Жу: Когато балоните ни се издигнат и фойерверките се разпръснат, това е миг, който не може да бъде сравнен с друг.

Повече от 400 балона полетяха над града по време на тазгодишния фестивал. Той ще продължи до 22 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 деца станаха изследователи на природата в Русе
Над 1000 деца станаха изследователи на природата в Русе
Ресторант в Ню Йорк предлага вечеря насаме
Ресторант в Ню Йорк предлага вечеря насаме