COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Въздушен спектакъл с балони в Мианмар

В Мианмар започна един от най-впечатляващите фестивали в света. Десетки хиляди посетители се събраха, за да наблюдават издигането на гигантски фенери с горещ въздух, украсени с най-различни декорации и светлини. Но красотата на събитието не спря дотам - от самите балони бяха разпръснати стотици фойерверки.

от БНТ
06:24, 21.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Животът

Началото на въздушния спектакъл е заложено в будистките митове и легенди. Една от тях гласи, че веднъж Буда отрязъл косата си и я изпратил към небето с фенер. Косата му не паднала, което означавало, че била приета от ангели.

В днешно време стотици хиляди фенери се палят в домовете на будистите. Но в планинския град Тангуй, празникът е в пъти по-грандиозен.

Ашиш Танкар: Това, което виждате зад мен е страхотно постижение. От векове ние честваме този празник и всяка една година има нещо ново, което си заслужава да бъда видяно.

Цената на един фенер да варира от 1000 до 4000 долара. Това не спира участниците да покажат своите артистични умения, свързани с еднократното летене. От фенери с лика на първия президент на държавата, до такива, на които са изрисувани свещени храмове и животни, всички те се издигат докато разпръскват фойерверки.

Дейвид Жу: Когато балоните ни се издигнат и фойерверките се разпръснат, това е миг, който не може да бъде сравнен с друг.

Повече от 400 балона полетяха над града по време на тазгодишния фестивал. Той ще продължи до 22 ноември.

Топ 24
Най-четени
Във Варна стартира традиционната регата "Трети март"
Във Варна стартира традиционната регата "Трети март"
Отвъд границите - Михаела Гривева: Да опознаеш себе си е пътят ни в живота
"Отвъд границите" - Михаела Гривева: Да опознаеш себе си е пътят ни в живота