НОВИНИ

Взеха проби за Африканска чума по свинете и във Видин

Взети са проби за болестта и във Видин, резултатите ще станат ясни утре. Иначе от Българската агенция по безопасност на храните отрекоха да се загробват живи животни в русенско и допуснаха медии близо до площадката за загробване. В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава. В Голямо Враново трябва да започне в следващите дни. Общо около 90 000 животни ще бъдат умъртвени.

bnt avatar logo
от Венета Николова
20:09, 28.07.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Със специално предпазно облекло медиите бяха допуснати близо до мястото на загробване на животните. Според експертите, това е единствената правилна мярка за ликвидиране на заразата.

Д-р Цвятко Александров - зам.-изпълнителен директор на БАБХ: В медийното пространство се появяват редица информации относно това, което се прави. Самите ветеринарни лекари работят под огромен стрес. Няма загробване на животни живи.

В индустриалната ферма в Голямо Враново от днес започват подготовка за евтаназиране на заразените животни, но настояват здравите прасета да бъдат запазени. Това позволява европейска директива от 2002 година.

Д-р Цвятко Александров - зам.-изпълнителен директор на БАБХ: Тази дерогация е възможна само и единствено, когато се гарантира спиране на тези свине от другите свине в обекта, т.е. няма общ фураж, няма общ персонал. В тия свинекоплекси, изградени 80-те години тук, това нещо го няма.

Според ветеринарните лекари, вирусът може да е бил пренесен от човек, който е бил в контакт със заразено прясно зърно. Освен това заболяването е разпространено и сред дивите прасета. Популацията им бележи бум през последните две години, тъй като ловците рядко ги отстрелваха.

Мирослав Стойчев - ловец: Миналата година бе забранен груповият лов с кучета, а по принцип дива свиня без кучета трудно се вади от тръстика, от гъсти места, където са ѝ ареалите на живот.

Почти половината от 40 -те хиляди животни в свинефермата в Бръшлен вече са загробени.

Д-р Христо Стойков - изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: Ние можем да се справим за три месеца - да почистим, да дезинфекцираме целия комплекс и да сме готови за зареждане. Вече от тук е въпросът какво ще направи държавата.

Свиневъдите, които търпят големи загуби, настояват за драстични мерки срещу разпространението на африканската чума, за да се гарантира по-нататък техния бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черна неделя: Осем души загинаха по пътищата днес
Черна неделя: Осем души загинаха по пътищата днес
Модата на опасните снимки взе още една жертва
Модата на опасните снимки взе още една жертва