НОВИНИ

Вземат мерки срещу разхищаването на вода в пловдивския квартал "Столипиново"

Близо 690 000 лв. са дълговете от неплатена вода на наемателите на общински жилища в квартал "Столипиново". На среща в областната управа представители на общината и на ВиК дружеството набелязаха мерки за спиране разхищаването на вода в района. Над половин милион лева е планирало районното кметство за премахване на незаконно строителство.

bnt avatar logo
от Росица Колева
16:40, 09.01.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Най-големите задължения са натрупани от обитателите на деветте големи блока на улиците "Сокол" и "Батак", които са собственост на Жилфонд. Водата там не е плащана от години, защото няма водомери, а избените помещения са наводнени. От тръбите екипите на ВиК изваждали възглавници, кокошки и цели зелки.

Обитател: Всичко е мухлясало, всичко е ръждясало, това върви, хич да не е, поне трийсе години и никой не се заема с тая работа.
Дани Каназирева, областен управител: Ще изискаме от Община Пловдив да бъде направено конструктивно проучване на основите на тези блокове дали те въобще са годни за обитаване.

Над 460 обитатели не плащат нито наем, нито ток, нито вода. 72 са се самонастанили, отчитат от районното кметство.

Иван Стоянов, районен кмет: Започвам да разписвам заповеди за доброволно погасяване на тези задължения, ако не - ще се пристъпи към изваждане на нередовните наематели.

Малките улички в квартала са широки едва 60 см и екипите на ВиК нямат достъп до шахтите.

Спартак Николов, управител на ВиК-Пловдив: В годините назад безразборно се е строяло и това незаконно строителство възпрепятства доброто поддържане на ВиК мрежата.

Тази година се планира премахване на незаконните постройки и поставяне на дистанционни водомери в квартала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност от водна криза във Варна
Няма опасност от водна криза във Варна
Автоинструктори излизат на протест срещу промените в шофьорските курсове
Автоинструктори излизат на протест срещу промените в шофьорските курсове