Вземат мерки срещу разхищаването на вода в пловдивския квартал "Столипиново"

Близо 690 000 лв. са дълговете от неплатена вода на наемателите на общински жилища в квартал "Столипиново". На среща в областната управа представители на общината и на ВиК дружеството набелязаха мерки за спиране разхищаването на вода в района. Над половин милион лева е планирало районното кметство за премахване на незаконно строителство.

от Росица Колева
преди 2 месеци
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Най-големите задължения са натрупани от обитателите на деветте големи блока на улиците "Сокол" и "Батак", които са собственост на Жилфонд. Водата там не е плащана от години, защото няма водомери, а избените помещения са наводнени. От тръбите екипите на ВиК изваждали възглавници, кокошки и цели зелки.

Обитател: Всичко е мухлясало, всичко е ръждясало, това върви, хич да не е, поне трийсе години и никой не се заема с тая работа.
Дани Каназирева, областен управител: Ще изискаме от Община Пловдив да бъде направено конструктивно проучване на основите на тези блокове дали те въобще са годни за обитаване.

Над 460 обитатели не плащат нито наем, нито ток, нито вода. 72 са се самонастанили, отчитат от районното кметство.

Иван Стоянов, районен кмет: Започвам да разписвам заповеди за доброволно погасяване на тези задължения, ако не - ще се пристъпи към изваждане на нередовните наематели.

Малките улички в квартала са широки едва 60 см и екипите на ВиК нямат достъп до шахтите.

Спартак Николов, управител на ВиК-Пловдив: В годините назад безразборно се е строяло и това незаконно строителство възпрепятства доброто поддържане на ВиК мрежата.

Тази година се планира премахване на незаконните постройки и поставяне на дистанционни водомери в квартала.

Топ 24
Най-четени