НОВИНИ

Възможен ли е икономически растеж от над 4%?

Постижим ли е растеж от 4,5% на българската икономика през 2016-та. Анализаторите са по-скоро скептични, а управляващите по-скоро оптимистични.

Николай Минков
от Николай Минков
19:47, 06.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Възможен ли е икономически растеж от над 4%?

Според анализатори, за да се постигне поставената от премиера цел от над 4 на сто ръст е необходим двоен скок на инвестициите, нарастване на износа, на работните места и заплатите.

Лъчезар Богданов- икономически анализатор: "Ще е изключително трудно да се постигне много по-висок ръст на инвестициите. Най-малкото, защото 2016-та ще има много по-малко усвояване на еврофондове от изминалата 2015 година. За да постигнем многократно по-висок ръст очевидно трябва да има много повече създаване на работни места - повече от миналата година и повече от 2014-та и доста по-бърз ръст на заплатите въпреки ръста, който вече се случи и е планиран. Между впрочем и минималната заплата и минималните осигурителни прагове за 2016 вече се случи. И въпреки тези очаквани повишения, прогнозата за потреблението е относително консервативна."

Според вицепремиера Томислав Дончев резерви за постигане на амбициозната цел могат да се намерят.

Томислав Дончев - вицепремиер: "Освен всички усилия, които правителството полага и ще положи, трябва да имам предвид ниската цена на петрола, ниската цена на еврото, което благоприятства експорта. Нека да напомня, че един от моторите на растежа бе експортът, който нарасна с вероятно над 12% ще излезе на годишна база. Това, което трябва да се събуди, където има резерви, е вътрешното потребление".

И икономисти, и управляващи уточняват, че икономическите прогнози са на базата на сегашната геополитическа ситуация при условие, че не възникнат нови конфликти в зоните за добив на петрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православни и католици празнуват заедно Йордановден
Православни и католици празнуват заедно Йордановден
Мъжкото хоро днес в Калофер
Мъжкото хоро днес в Калофер