COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Възможно ли е Европа да бъде климатично неутрална до 2050 г.?

Амбициозно, но не е невъзможно. Така евродепутатът Илхан Кючюк определи желанието Европа да бъде климатично неутрална до 2050 г. Гости по темата в Сутрешния блок на БНТ бяха и евродепутатите Андрей Новаков и Петър Витанов.

от БНТ
08:41, 24.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Илхан Кючюк: Тук съм съгласен с българския премиер, който казва, че Европейският парламент няма да се откаже от тези високи очаквания. Искам да гледаме на "Зелената сделка" като на една голяма транформация, която ще се случва в европейските общества. Две трансформации текат в световен план - дигиталната и икономическата. "Зелената сделка" е нов икономически модел, който има и своята социална защита.
Андрей Новаков: Това, което ме тревожи мен обаче е, че ЕС генерира 10-ина процента от въглеродните емисии в глобален мащаб. И ние сме сигурен, че ще постигнем много високи цели. Дори да не е абсолютно неутрална до 2050 г. Струва ми се, че другите държави не се стремят към същото. Държавите около нас могат да горят въглища и каквото си поискат, тъй като не са част от тази "Зелена сделка", а в същото време ние ще наложим тежки реформи.
Петър Витанов: Некоректно е да се говори за сделка, това е една цялостна трансформация на европейската икономика, преминаване към нов икономически модел. Тук двата големи въпроса са - по какъв начин Европа ще съхрани своето технологично лидерство и иновации и по какъв начин ще съхрани своята конкурентоспособност на промишлеността. Пред България въпросът е същият. По какъв начин ще съхрани конкурентоспособността на своето производство и ще може ли да получава евтина електроенергия, която да захранва енергоемките производства.

Цялата дискусия вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бързо производство заради посегателство срещу лекар
Бързо производство заради посегателство срещу лекар
Започват изслушвания за екстрадицията на Джулиан Асандж
Започват изслушвания за екстрадицията на Джулиан Асандж