НОВИНИ

Възможно ли е Европа да бъде климатично неутрална до 2050 г.?

Амбициозно, но не е невъзможно. Така евродепутатът Илхан Кючюк определи желанието Европа да бъде климатично неутрална до 2050 г. Гости по темата в Сутрешния блок на БНТ бяха и евродепутатите Андрей Новаков и Петър Витанов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 24.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Илхан Кючюк: Тук съм съгласен с българския премиер, който казва, че Европейският парламент няма да се откаже от тези високи очаквания. Искам да гледаме на "Зелената сделка" като на една голяма транформация, която ще се случва в европейските общества. Две трансформации текат в световен план - дигиталната и икономическата. "Зелената сделка" е нов икономически модел, който има и своята социална защита.
Андрей Новаков: Това, което ме тревожи мен обаче е, че ЕС генерира 10-ина процента от въглеродните емисии в глобален мащаб. И ние сме сигурен, че ще постигнем много високи цели. Дори да не е абсолютно неутрална до 2050 г. Струва ми се, че другите държави не се стремят към същото. Държавите около нас могат да горят въглища и каквото си поискат, тъй като не са част от тази "Зелена сделка", а в същото време ние ще наложим тежки реформи.
Петър Витанов: Некоректно е да се говори за сделка, това е една цялостна трансформация на европейската икономика, преминаване към нов икономически модел. Тук двата големи въпроса са - по какъв начин Европа ще съхрани своето технологично лидерство и иновации и по какъв начин ще съхрани своята конкурентоспособност на промишлеността. Пред България въпросът е същият. По какъв начин ще съхрани конкурентоспособността на своето производство и ще може ли да получава евтина електроенергия, която да захранва енергоемките производства.

Цялата дискусия вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитват за обяснения шофьора на автобуса, в който нападнаха момче
Разпитват за обяснения шофьора на автобуса, в който нападнаха момче
Започват изслушвания за екстрадицията на Джулиан Асандж
Започват изслушвания за екстрадицията на Джулиан Асандж