НОВИНИ

Възобновиха строителството на яз. Луда Яна след 16-годишно прекъсване

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде старт на строителството на язовир „Луда Яна“. Реализацията на обекта бе възобновена днес след 16-годишно прекъсване, съобщиха от МРРБ.

възобновиха строителството луда яна годишно прекъсване
bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 25.10.2016
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

56,3 млн. лв. са средствата, които ще бъдат инвестирани целенасочено тук, за да бъде изградено съоръжението, което ще осигури питейна вода на над 40 хил. души, ще подкрепи бизнеса в региона, ще създаде работни места и най-важното – да не допускаме в 21 век да има хора без достъпна по всяко време чиста питейна вода, допълни тя.

Министър Павлова изрази надежда съоръжението да бъде завършено предсрочно и още в края на 2018 г. да бъде въведено в експлоатация, за да осигури чаканото от повече от 30 години непрекъснато водоснабдяване на живеещите в района.

Изграждането на яз. „Луда Яна“ ще бъде завършено в рамките на Проект за развитие на общинската инфраструктура, който се финансира чрез заемно споразумение от Световна банка. Стойността на обекта е 56,3 млн. лв. с ДДС, 80% от които са заемни средства, а 20 % са съфинансиране от държавния бюджет.

Те трябва да бъдат изпълнени в рамките на 900 дни, като се предвижда строителството на всички подобекти да завърши до месец март 2019 година.


;

По време на церемонията, с която бе рестартирано строителството на яз. „Луда Яна, министър Лиляна Павлова положи Капсула на времето в основите на съоръжението.

;

Посланието в нея е следното:

Според народните предания старите майстори вграждали сянката на жена в строените от тях сгради и съоръжения, за да бъдат те здрави и издръжливи. Затова днес, позовавайки се на традицията, вграждаме това послание в основите на язовир „Луда Яна“, чието строителство възобновяваме, за да бъде той качествено построен и да осигурява постоянно водоснабдяване за всички живеещи в района на Панагюрище.

Водата е извор на живот. Тя е началото на всичко. Символ е на чистотата и на здравето. Задължителна част е от обредите и вярванията за доброто. Водата носи плодородие, а по този начин и богатство, и щастие. Освен това, шепотът на водата е гласът на нашите предци. Затова и ние като тях трябва да отдадем почит на това природно богатство и да го ценим. Затова и рестартираме строителството на язовира след 16-годишно прекъсване, за да може направеното от нас да утолява жаждата на млади и стари и да носи просперитет.

Днес, в навечерието на Димитровден, Деня на строителя, когато започваме изграждането на „Луда Яна“ полагаме това наше послание: Нека всички бъдещи поколения на Средногорието пазят и поддържат не само този язовир, но и българските традиции. Нека бъдат добри, да се учат и живеят в богатство и мир. Да пазят българската история, народна памет и култура и да отглеждат поколения, надарени със знания, възможности и визия за една по-добра България. Народът ни е оцелял през вековете именно, защото се е уповавал на тези ценности и те са тези, които ще го съхранят и занапред, за да може след време той да отбелязва такива постижения в развитието си, които да са съизмерими с Панагюрското съкровище, което сега прославя страната ни по света.

Днес, 25 октомври 2016 г., при управлението на второто правителство с министър–председател Бойко Борисов, започваме реалното изграждане на язовир „Луда Яна“. Вграждаме това послание в стената му с надежда, че когато след 100 години то бъде прочетено, България ще бъде богата, мирна и просперираща държава. Ние поставяме основите на това и вярвам, че с общите усилия на всички мъдри и родолюбиви хора у нас ще успеем да го постигнем.

;

Общият обем на язовир „Луда Яна“ ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на изпълнението на обекта ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършването му се предвижда на него да работят 30 постоянни служители.

Съоръжението ще водоснабдява град Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, а също и мина „Радка” и площадките на „Оптикоелектрон” и „Асарел”. То ще може да осигури водоподаване и за населени места от общините Пазарджик и Стрелча. Предвижда се то да доставя чиста питейна вода за общо 45 000 души.

Строителството на яз. „Лудя Яна“ започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След извършено задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения ще бъдат разрушени и изградени наново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ стартира програма за подпомагане на минералните находища в България
МОСВ стартира програма за подпомагане на минералните находища в България
Лавров: Ще продължим „Турски поток“ само след писмени гаранции от ЕС
Лавров: Ще продължим „Турски поток“ само след писмени гаранции от ЕС