НОВИНИ

Възползваха ли се софиянци от "зеления билет"?

Опасно мръсен въздух в София и днес. Нивата на фините прахови частици превишават 4 пъти допустимата стойност от 50 микрограма на кубичен метър. За разлика от предишните дни, днес Столична община въведе "зелен билет". Той струва 1 лев и важи за всички линии на градския транспорт за деня. Безплатни са и буферните паркинги към линиите на метрото.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:36, 20.12.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Станцията на Столична община показва сравнително по-чист въздух. Причината е, че привечер се появи ветрец, който отвя мръсотията. Вчера столичани протестираха срещу мръсния въздух. Може би и заради това днес общината въведе "зелен билет". Той може да бъде закупен от пунктовете на центъра за градска мобилност, в касите на метрото, от шофьорите и чрез мобилно приложение.

Към 16 часа днес са били продадени 40 000 "зелени билети", без в тази бройка да влизат онези, продадени от шофьорите в градския транспорт. Това беше потвърдено и от столичния кмет.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Продадените до този момент билети са толкова, колкото предишния път за цял ден. Така че очевидно има интерес. Благодаря на всички, които се възползваха от тази възможност днес. Въвеждането на "зеления билет" цели всички ние да се опитаме в дните с голямо превишение на замърсяването на въздуха да слезем от автомобилите и да използваме градския транспорт.

Продължават и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в столицата. В Сутрешния блок на БНТ Татяна Асенова от Столичния инспекторат съобщи, че през последните дни са проверени и много частни имоти. А откритите нарушения не са толкова много.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент одобрява вдигането на мониторинга на България
Европейският парламент одобрява вдигането на мониторинга на България
Британските депутати гласуваха За сделката за Брекзит
Британските депутати гласуваха "За" сделката за Брекзит