НОВИНИ

Взривиха трети банкомат за последните две седмици

Отново взривен банкомат в София. Този път в квартал "Редута". Престъпниците са откраднали около 60 000 лева. При инцидента не са пострадали хора. Това е трети пореден случай на взривен банкомат в столицата само за последните 2 седмици.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:18, 08.11.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Банкоматът е взривен минути преди 5 сутринта. Сигналът е подаден на телефон 112 от живеещите наблизо, които се събуждат от силен гръм. В този момент очевидци забелязват двама мъже около устройството, монтирано на входа на хипермаркет. Банкоматът е взривен с бутилка със сгъстен въздух.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Проблемът е, че средствата, които се ползват за извършване на тази престъпна дейност, са общоопасни и могат да нанесат травми на хора, ако има в близост.

Главният секретар заяви, че в момента бандите, които разбиват банкомати, са приоритет за полицията.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Това не е измислено в България. Не е българска практика, западноевропейските страни са имали проблем преди няколко години. Най-вероятно оттам е почерпен опитът.

Според експерта по сигурност Румен Ралчев устройствата са на прицел на престъпниците, защото банките са започнали да поставят банкомати и на неоживени места, а мерките за охрана са занижени.

генерал-майор Румен Ралчев - професионален колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец": Самият факт, че имат възможност някой път по 10-15 минути да работят върху банкомата. Независимо дали тези опити ще завършат с успех или без успех. И да няма никаква електронна аларма, никъде да не излиза, за да може да има реакция.

За да бъде монтиран един банкомат той трябва да мине през одобрение от специална комисия в съответната банка. Преди това мястото трябва да се обследва. Експерти дори препоръчват два кръга на сигурност, които дават възможност да бъдат регистрирани всички съмнителни лица. Това става с помощта на допълнителни камери и датчици за движение. Според Румен Ралчев 100 процента от банкоматите се зареждат от частни фирми, а там текучеството е голямо заради ниското заплащане.

генерал-маьор Румен Ралчев - професионален колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец": Начинът за неговото отваряне не е някаква тайна, която е затворена в един много тесен кръг. Тези хора се обучават, след това заминават в някаква посока и е много трудно на охранителната фирма да проследи миграцията на тези кадри.

Практиката показва, че при успешен удар бандите могат да откраднат между 60 000 и 100 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти и работници ще учат китайски език в стая „Конфуций” в Благоевград
Студенти и работници ще учат китайски език в стая „Конфуций” в Благоевград
НС подкрепи бюджета на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване
НС подкрепи бюджета на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване