Възстановиха бастуна от статуята на баща и син Славейкови, която се намира на едноименния площад в София само седмица, след като беше откраднат от вандали.

София

"Все още необявен официално извършител посегна на любимата фигура на хиляди софиянци и на много туристи, които идват тук да се снимат. Под ръководството на автора Георги Чапкънов двама реставратори - братя Алексиеви, успяха в кратки срокове да произведат точна реплика на съществуващия бастун. Разликата е, че новият бастун е от желязо и е с много по-сериозна система за закрепване както към земята, така и към самата фигура. Направен е така, че да е устойчив на дърпане, тъй като преди време имаше опити да бъде изкривяван", разказа зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"Сянката, прочутата камила, е художествена, умишлено се виждат три фигури, седнали на пейката, тя е и под невъзможен за този площад ъгъл, така че това е художествена заигравка", допълни той.

Откраднаха бастуна от статуята на Славейкови в София

Откраднаха бастуна от статуята на Славейкови в София

Откраднаха бастуна от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови на емблематичния площад в София. В момента тече разследване, а полицията преглежда...