НОВИНИ

Върнаха на работа кмета на Септември Марин Рачев

Апелативният специализиран съд върна на работа кмета на Септември Марин Рачев и общинския служител Станой Милов. Решението беше посрещнато с аплодисменти и викове "победа" от техни симпатизанти. След зрелищна спецакция в началото на февруари Рачев беше обвинен за умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Съдът обаче прецени, че срещу Рачев няма категорични доказателства, нито факти, които да сочат, че ще попречи на разследването и взе предвид, че е излязъл в отпуск до 2 април.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:04, 13.02.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В мотивите съдът посочи, че разследваните договори за ремонт - с втората братовчедка на жената на кмета - макар да пораждат съмнения и недоволство в малкия град, не са забранени от закона. Освен това били подписани от заместник-кмета. А посочената като "неизгодна сделка" за купуване на терен е по решение на общинския съвет.

След решението Рачев декларира, че ще съдейства на разследващите и до 2 април няма да влиза в общината, освен когато бъде поканен от ресорния министър за подписване на концесията на минералното находище "Варвара". Интереси, свързани точно с този извор, според кмета, са причина за проблемите му с правосъдието.

Марин Рачев - кмет на община Септември: Атаките срещу мен започнаха, в момента, в който започнахме да доказваме, че минералното находище за термални извори в местността на варварското землище може да се експлоaтира не само от 4-5 човека, както е било досега, а и от цялата община, да се отоплят детските градини и училищата.

Прокуратурата твърди, че срещу Рачев има документи, разпити и СРС-та. Според съда обаче няма нито една експертиза, в подкрепа на обвиненията, СРС-тата не са приложени по делото, а показанията са противоречиви. Освен в папките - привърженици и противници на кмета сблъскаха позиции и в съда.

Николай Баташки - ИК "Да спасим община Септември": Тези, които протестираме, протестираме да не се краде! Протестираме да не се краде!
Димитър Христосков- кмет с. Ветрен дол: Миналата събота го хванах да реже незаконно орех в кметство Ветрен, ходих и викнах полицията. Питайте го колко е честен жител.

Заседанието започна с близо 3 часа закъснение, защото Апелативният специализиран съд има само една зала. Това е показателно за условията на работа в специализираните структури, които след промените в НПК поеха и делата за високата корупция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Морските ресурси бавно се възстановяват
Морските ресурси бавно се възстановяват
В Добрич поискаха единна цена на водата
В Добрич поискаха единна цена на водата