НОВИНИ

Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в Борисовата градина

Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в Борисовата градина. Поводът за връщането на бюста на мястото му е 120-годишнината от рождението на композитора. С мелодията на "Рапсодия Вардар" премина официалното откриване, а любопитните факти около историята на паметника припомня Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
18:21, 22.04.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

За бюста в Борисовата градина Панчо Владигеров позира лично, а творбата на скулптора Тодор Първанов е поставена на алеята 10 години след смъртта на композитора. В годините на прехода обаче паметникът е откраднат. Голямата годишнина се превръща в повод инициативен комитет да предложи възстановяването му. Новата отливка е изработена по копие, дарено на Съюза на българските композитори от дъщерята на автора.

проф. Панчо Владигеров, внук на композитора: Значението е най-вече за младото поколение - да не се забравя, да се вижда при една хубава разходка с техните деца.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Панчо Владигеров създава огромно по мащаби и жанрово разнообразие творчество, наброяващо над 20 000 страници нотни ръкописи. Вярвам, че запазването на духа и паметта на града ни е наш дълг. Както пред великите ни предци, така и пред хората в София.

Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише. Владигеров превръща в музика всичко, до което се допре. Днес си припомнихме не само думите на Николай Лилиев за композитора, но и музикалните творби, доказателство за големия му талант.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пренебрегнати сектори в селското стопанство, заяви Румен Порожанов
Няма пренебрегнати сектори в селското стопанство, заяви Румен Порожанов
Оманският фонд загуби арбитражното дело срещу България заради фалита на КТБ
Оманският фонд загуби арбитражното дело срещу България заради фалита на КТБ