НОВИНИ

Възстановиха родната къща на Адриана Будевска в Добрич

След години на разруха, родната къща на Адриана Будевска в Добрич вече е възстановена. Според музейните специалисти, сградата е реконструирана по архивни снимки и отговаря на оригинала.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
12:18, 23.11.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Именитата българска актриса Адриана Будевска се счита за един от основоположниците на професионалния театър у нас. През 1978 г. сградата е била съборена и изградена наново, а преди няколко месеца започна нейната реконструкция. Според експертите, тя е копие на оригинала, благодарение на снимковия материал запазен от тогава.

Кремена Митева, уредник в РИМ-Добрич: Така сме си я представяли и сме изключително доволни от работата на изпълнителите. Благодарим, че с желание и сърце изпълниха проекта.

След приключване на строителството, богатият архив на актрисата, съхраняван в музея, отново ще бъде изложен тук.

Добри Добрев, директор на РИМ-Добрич: Идеята е експозицията да бъде по-модерна, да може младите хора да влязат, да не са просто едни наредени витрини, както сме свикнали.
Кремена Митева, уредник в РИМ-Добрич: Искаме да работим с ученици. Искаме да развиваме връзката между литературата и театъра чрез различни специфични форми.

И тъй като сградата е малка, музейните работници планират част от експонатите да бъдат изнесени в двора. За да се случи това обаче са необходими средства, с които музеят не разполага. Затова ще разчитат за финансиране от Министерството на културата и на европейски програми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подробности за предстоящата среща между Борисов и Тръмп
Подробности за предстоящата среща между Борисов и Тръмп
Историческият музей в Асеновград разполага с робот-асистент
Историческият музей в Асеновград разполага с робот-асистент