COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Реставрираха средновековни стенописи в църквата в град Рила

Ценни средновековни стенописи на повече от девет века реставрираха и консервираха в храма „Св. Архангел Михаил" в град Рила. Повечето разкрити образи на светци не са познати в българското изкуство. Само за три месеца в началото на тази година с европейски средства екип от реставратори възстановиха голяма по размерите си площ от средновековна иконопис.

от София Гълъбова
18:34, 08.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Дълго време древните стенописи в храма „Свети Архангел Михаил" в град Рила са били покрити с бяла боя. Преди повече от 20 години професор Любен Прашков разкрива под мазилката пластове от иконопис. След сондажи в следващите години се установява, че под тях има по-стар слой живопис от периода на Средновековието.

Отец Стефан Костов, председател на Църковното настоятелство в град Рила: На никое друго место в България няма толкова много запазени стенописи, единствено в Земенския манастир има един образ от този период на Света Ана, който е така малък.
;

Стенописите в храма „Свети Архангел Михаил" са интересни както със сюжетите си, така и със стила и техниката на изографисване.

Вяра Илкова, ръководител на проекта: Бих споменала най-запазената фигура - изображение на Свети Дамян - египетския монах и лечител. Разбира се най-уникална е патронът на храма Свети Архангел Михаил, който е фрагментирано запазен.

В Рила смятат да открият експозиция от икони и църковна утвар в килийното училище до черквата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
ДРУГИТЕ новини: Ара се готви за София
ДРУГИТЕ новини: Ара се готви за София