НОВИНИ

Възстановиха търговския лиценз на "Емко"

Държавата върна лиценза за дейността на оръжейната фирма "Емко", след като дружеството е отстранило нарушенията свързани с безопасността. Това обяви икономическият министър Емил Караниколов. Няколко часа по-късно от "Емко" все пак се събраха на протест пред Министерския съвет. Причината - държавата е иззела поръчки на предприятието и то настоява да ги получи обратно.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:02, 06.10.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Най-сериозното нарушение, което са открили проверките на МВР в Емко е съхраняване на боеприпаси на работната площадка, обясни икономическият министър. Вчера обаче са внесени нови резултати от проверките, които са доказали, че предприятието е взело мерки.

Емил Караниколов, министър на икономиката: От полицията са констатирали, че са отстранени нередностите, които представляват пряка опасност към населението и работниците, разбира се има и предписания, които дружеството "Емко" съм сигурен, че ще ги изпълнят. Съответно беше взето решение единодушно от целия междуведомствен съвет за възстановяване на действията за спрения лиценз на дружеството "Емко".

Въпреки върнатия лиценз, работниците на "Емко" не се отказаха от намеренията си за протест пред сградата на Министерския съвет. Според организаторите, държавата се намесва в работата на дружеството и умишлено е иззела поръчки на компанията от оръжейния държавен търговец Кинтекс като ги е насочила към държавната ВМЗ.

Славчо Демиев, "Емко": Спрени са част от договорите, които имаме с Кинтекс, прехвърлени са по указание на министъра на икономиката във ВМЗ и ние естествено протестираме срещу това действие, защото го смятаме за незаконосъобразно. Ще спрем на секундата протестите, ако предложението, което направих към премиера бъде изпълнено и спре атаката срещу нас.

От компанията настояват договорите им да бъдат доизпълнени и върнати. Тава обаче няма как да стане, обясни икономическият министър Емил Караниколов.

Емил Караниколов: Не се бъркам в работата на никое търговско дружество по отношение на техните контрагенти или на договорите, които имат.

Той допълни, че е поискал пълна проверка на държавните дружества Кинтекс и ВМЗ за десет години назад. Основанието - Кинктекс е възлагал поръчки на "Емко", които са могли да изпълнят и от ВМЗ на по-ниска цена.

Междувременно към протеста пред Министерския съвет се присъединиха и работниците от оръжейното предприятие "Дунарит", на което държавата помогна като изкупи дълг от 47 млн. лева към Корпоративна търговска банка. Оттам се опасяват, че и техните договори ще бъдат нарушени.

Стоил Георгиев, "Дунарит": "Дунарит" работи, аз не казах, че не работи, но договорите ни изтичат. Нашата продукция не е като да рекламираш бира ли ще бъде или някакъв друг продукт, коя държава сте чули да казва, ние ще изнесем оръжие за еди къде си и еди какво си, не се казва, той е по-дискретен бранш.

Междувременно стана ясно, че данъчните са влезли на проверка в "Емко". Оттам обаче уточниха, че всъщност не проверяват предприятието, нито това има общо с лиценза. Разследвали един от собствениците на дружеството, които искал да купи "Дунарит".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Профилактиката в малките населени места липсва
Профилактиката в малките населени места липсва
Антон Тодоров обясни, че е разбран погрешно и се извинява за думите си
Антон Тодоров обясни, че е разбран погрешно и се извинява за думите си