НОВИНИ

Възстановка на Априлското въстание в Съединение

С възстановка на събития от Априлското въстание жителите на Съединение отбелязват 141-та годишнина от героичната епопея. За пръв път доброволци пресъздадоха обстановката в Тракийската равнина в навечерието на въстанието и се включиха в атрактивен исторически спектакъл.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:43, 27.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Наследниците на Чардафон Велики и неговите четници от град Съединение са решили да покажат важната роля на своите предци в още един знаков момент от родната история - Априлската епопея.

Атанас Балкански - кмет на Община Съединение: "В Съединение също е бил образуван комитет, който е бил от 240 човека бойци, обаче е имало въоръжение само около 40 пушки."

В навечерието на въстанието било взето решение мъжете дори и без оръжие да бранят селото. Да блокират пътищата и да не допуснат турски войски да стигнат до Копривщица.

"Нека се държим юнашки за бой и да си пазим селото. Така решихме нощес."

Със залпове на черешови топчета Голямо Конаре беше спасено от опожаряване. А оглушителните гърмежи не стреснаха най-младия участник в спектакъла - седем месечен бунтовник, който имаше специално ушита носия за възстановката.

"Още от малък да носи историята във сърцето и душата си."

В Съединение вече обмислят как историческия клуб да се включи във възстановките на всички национални празници. За да се пази жива паметта за героите и тяхната саможертва в името на Свободата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска премиера на първата опера на Пучини - Вилиси
Българска премиера на първата опера на Пучини - "Вилиси"
Край село Елешница добиват уран от радиоактивни смоли
Край село Елешница добиват уран от радиоактивни смоли