НОВИНИ

Възстановка на събитията от 3 март във Велики Преслав

Клубове "Традиция" от цялата страна пресъздадоха Освобождението на Преслав през 1878 година. Над 200 участници, преоблечени като редовна турска и руска войска, черкези, опълченци и мирно население направиха въстановка на битки, предшествали влизането на руските войни в старата българска столица.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 03.03.2017
10045
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

През януари 1878 г. руски части се насочват към Преслав, а по пътя си водят ожесточени битки с многохилядната армия на Мехмед Али паша. Задачата на руските военни сили е била да не допуснат съединяването на войските на Сюлейман паша и на Осман паша, които настъпвали откъм Плевен и връх Шипка.

Мирослав Сланев - председател на клуб „Традиция", Велики Преслав: "Боевете продължават 7 месеца и руснаците не само удържат, 15 000 души, 80-хилядния гарнизон на Шумен, а и го изтласкват, което не позволява на османското командване да осъществи плана си за обкръжаване на руските войски".
;

Униформите и бойните знамена са точни копия на оригиналите. Оръжие е автентично, но е реконструирано и обезопасено за целите на историческите възстановки.

Деян Дечков, клуб „Традиция" - Добрич: "Това е Драгунска бердана, с нея е била въоръжена драгунската кавалерия в Руско-турската война".

В разказите на очевидци, достигнали до наши дни, се съобщава, че населението ги е посрещнало с радост, а градчето се изпълнило с руски войници на коне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 893 души се поклониха пред първообраза на българското знаме
18 893 души се поклониха пред първообраза на българското знаме
Графити изобразяват велики българи
Графити изобразяват велики българи