COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Възстановка пресъздава посрещането на Иван Вазов в Пловдив

98 години след тържественото посрещане на Иван Вазов в Пловдив по повод неговия половинвековен творчески юбилей, градът под тепетата отново отдаде заслужена почит на автора на „Под игото". Със зрелищна възстановка беше пресъздадена атмосферата отпреди близо век.

от Таня Матева
12:50, 06.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Годината е 1920 денят 6 ноември. Тогава Иван Вазов е поканен в Пловдив от инициативен комитет, оглавен от Недко Каблешков. Поводът е 50-годишният творчески юбилей на Вазов.

Мария Герасова - председател на „Съюз Духовно Възраждане-България": Тук на Централна гара слиза, качват го на файтон, военна музика духова, конен полк, свещеници и много други, целия площад е бил препълнен, от общината е имало хора до Кап. Райчо - толкова народ е бил събран.

По искане на председателя на Инициативния комитет Общинският съвет решава поетът да стане почетен гражданин на Пловдив, а улица „Станционна", по която минава шествието, да се преименува на "Иван Вазов", както се нарича и до сега.

;

Поетът отправя приветствено слово към пловдивчани, прочетено днес от бившият магистрат от Районния съд Георги Караджов, който се превъплъти в образа на Вазов.

Георги Караджов: Първата дума, която трябва да изкажа от това място е благодаря, благодаря от душа и сърце за необикновено ласкавия прием, аз съм смаян от всичко, каквото чух, каквото видях.

За трета поредна година възстановката се организира от съюз „Духовно възраждане на България" съвместно с Пловдивски гарнизон и Държавна опера-Пловдив.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приключи посещението на Тръмп в Индия
Приключи посещението на Тръмп в Индия
Отвъд границите: Румена Леонидова - Без предпазни въжета
"Отвъд границите": Румена Леонидова - Без предпазни въжета