НОВИНИ

Възстановяват къщата на видния индустриалец Иван Грозев в Карлово

100 години след смъртта на Иван Грозев, който е бил един от най-близките помощници на Васил Левски и с огромен принос за развитието на икономиката на България в първите години след Освобождението, българската търговско-промишлена палата започна инициатива за възстановяване на дома на видния индустриалец в родния му град Карлово.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
07:07, 04.07.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Дълги години родната къща на бележития карловец не е поддържана, защото е била частна собственост. Малко преди да се срути е обявена за продажба. Повече от две години никой не проявява интерес да я закупи, защото е паметник на културата. Неин собственик става българската търговско промишлена палата.

Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата: Ние не искаме да направим едно просто възстановяване на къщата, виждайки че през годините неговата памет на този бележит българин е позабравена ние решихме да превърнем първия етаж в един малък музей.

До момента в търговски дейности търговско промишлената палата е вложила собствени средства в размер на 120 хиляди лева. За окончателното завършване на ремонта обаче ще са необходими още около 70 000 лева.

Цветан Симеонов - председател на Българската търговско промишлена палата: Обърнали сме се към софийска община. Имам разговори с кмета на общината и с нейния заместник по финансовите въпроси очакваме и те да отделят средства в зависимост от своите възможности, няма да бъде зле и ако община Карлово подпомогне нещо, защото всяка една стотинка ще бъде полезна, по-добре ще направим музея.

По повод годишнината от смъртта на Иван Грозев за първи път в Карлово бе организирана кръгла маса. Историци от цяла България изнесоха нови факти за него и извадиха от забравата това което той е сторил. Почти всичко, което е известно за бележития карловец се съхранява в софийските архиви.

Ивайло Манев - сценарист на филма "Двоен портрет": Основава българските държавни железници и железницата Цариброд - Вакарел, след това големият негов пореден строеж, той строи пристанище Варна.
Жанет Митева - Национална художествена галерия: Направи ми впечатление и едно писмо на Григор Начович, който за пръв път казва, че паметника на Левски в София не се е откривал толкова дълго време, за да не затъмни славата на Стефан Стамболов, а Иван Грозев е избран за кмет след падането на Стефан Стамболов и това също за мен е една интересна посока за размисъл за действителността и за това кое истина до колко е истина, но към него се обръщат час по-скоро да се открие паметника на Левски и действително то става по негово време, самия Иван Грозев е председател на инициативния комитет...

Жанет Митева каза, че са малко известни и фактите около рода на Иван Грозев и затова тепърва по-задълбочено трябва да се изследва родовата хроника за него. По време на кръглата маса стана ясно, че предстои да бъде направен документален филм за видния възрожденец и патриот, който ще се казва "Двоен портрет".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големият наркоарест в историята на Нова Зеландия
Най-големият наркоарест в историята на Нова Зеландия
​Президентът Росен Плевнелиев ще участва във форум за борба с корупцията
​Президентът Росен Плевнелиев ще участва във форум за борба с корупцията