НОВИНИ

Възстановяват статута на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

До 6 май ще бъде възстановено Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Това обеща министър-председателят Бойко Борисов пред курсантите от авиационния факултет на Националния военен университет „Васил Левски". Според премиера до 25 април новото висше училище може да получи акредитация, след което правителството да излезе с решение за възстановяване на военновъздушното училище и решението да бъде гласувано веднага в парламента.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
17:53, 02.04.2019
5430
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести на летището в Долна Митрополия. Висшето военновъздушно училище е било център на българското авиационно обучение до 2002 година. След това е преобразувено във факултет „Авиационен" към Националния военен университет.

Днес премиерът обяви, че процедурата по възстановяване на статута ще бъде стартирана.

Бойко Борисов, министър-председател: Тази година ще се дадат милиарди за Военновъздушните сили. Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако наземният състав, пилотите, ако хората не са подготвени за тях. Това е сложна професия. Всяка грешка се наказва фатално. А и един хеликоптер е 50 милиона, един самолет е 100. Поставяме човешкия живот на първо място.
;

По думите на Борисов, акредитацията би могла да е факт до 25 април, после правителството да приеме решение за възстановяването на училището, а след това да бъде гласувано в парламента.

Бойко Борисов, министър-председател: За 6-и май, като дойдат на парада в София, трябва да има Военновъздушно училище.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрази увереност, че след няколко години училището ще може да се самоиздържа по примера на Военноморското училище във Варна. Той посочи, че във въстановеното военновъздушно училище ще могат да се обучават и граждански пилоти, както и чуждестранни студенти.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: И една стара болка на Военно-въздушните сили ще бъде решена. Това е нормално и справедливо. Долна Митрополия, военновъздушното училище, си има своята традиция за обучение на кадри за авиацията - и за бойната, и за цивилната авиация.

Министър Каракачанов допълни, че възстановяването на училището е стъпка към икономическото развитие на Северна България. Вече са осигурени 4 милиона лева за ремонт на сградния фонд. Тази година в авиофакултета ще се дипломират 40 курсанти, сред тях бъдещите военни пилоти са девет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Антикорупционната комисия отхвърли обвиненията за имота си
Шефът на Антикорупционната комисия отхвърли обвиненията за имота си
Стотици студенти протестират в Алжир въпреки обещаната оставка на президента
Стотици студенти протестират в Алжир въпреки обещаната оставка на президента