COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Възстановяват стенописите на църквата "Св.Архангели” в Бачковския манастир

Стенописите в църквата "Св.Архангели" в Бачковския манастир ще бъдат реставрирани, съобщи игуменът на обителта архимандрит Самуил. Задачата обаче ще е много трудна, тъй като през годините по стените на храма вандали са драскали и дълбали имената си.

от Таня Матева
06:46, 05.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Църквата "Св.Архангели" е най-старата в Бачковския манастир. Двуетажният храм е изграден към края на 12- и началото на 13-и век.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковски манастир: Тази църква е наречена зимна църква, по- мъничка църква, в нея се е служило зимно време.

В средата на миналия век църквата е отворена за посетители. Те обаче оставят трайни следи по стените.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковски манастир: Който е влизал в храма - много от хората са драскали иконописите, така че сега е тъжна гледка.

Сега църквата отново е затворена за посетители.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир: Бихме имали голямо желание тази църква да бъде отворена за поклонници, но на този етап не е възможно това да стане, защото църквата е издраскана, стенописите са издраскани.

Всичко това прави реставрацията изключително трудна.Но в манастира не губят надежда. При тях вече е идвал екип от полски реставратори, които са готови да помогнат за възстановяването на стенописите.

Архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир: За да се почистят стенописите ,да се реставрират ще бъдат необходими най- малко 100 000 лв.

За да намерят необходимите средства, от манастира ще търсят помощ от дарители и ще кандидатстват по европейски проекти. Ще търсят възможност да възстановят и надрасканите стенописи в параклиса в местността "Клувията", където всяка година на втория ден след Великден се стичат хиляди богомолци.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
Русенската екоинспекция проверява за непречистени отпадни води в Дунав
Русенската екоинспекция проверява за непречистени отпадни води в Дунав