НОВИНИ

Започна Международният панаир на традиционните занаяти в Габрово

В етнографския музей "Етъра" край Габрово започна 17-ото издание на Международния панаир на традиционните занаяти. Тази година повече от 80 майстори представят и малко позабравени занаяти от четири континента.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева, Георги Колев
19:18, 06.09.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Традиционната майсторска надпревара по време на панаира на занаятите тази година е посветена на грънчарството.

Десислава Владовска - майстор-грънчар: Тук си има задължителен съд - стомна. Вторият етап на тази надпревара е съд, който да е или традиционен, или запазена марка на майстора, аз може би ще направя рогачка с очички.

Вече 55 години този музей на открито продължава да се развива и да пази в себе си българския дух, а историята се превръща в приключение, отбеляза председателят на Народното събрание.

;
Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Тук се връщаме във времето на Възраждането, тук ще видим старата българска каменна къща, ще видим кълдаръмена уличка, ще чуем песента на водното колело. Тук ще видим под сръчните ръце на майсторите занаяти, обичаи, нрави и всяка година тук участват повече и повече гости.

Близо 14 милиона туристи са посетили "Етъра" за малко повече от половин век. Етнографският музей притежава единствената у нас колекция от технически съоръжения, задвижвани с вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С различни прояви в София отбелязаха Деня на Съединението
С различни прояви в София отбелязаха Деня на Съединението
ООН ще отпусне 5 400 000 долара на Бахамските острови заради Дориан
ООН ще отпусне 5 400 000 долара на Бахамските острови заради Дориан