НОВИНИ

Актьорът Ян Енглерт получи почетен плакет от президента Радев

Президентът Румен Радев връчи почетен плакет "Св.св.Кирил и Методий" на полския актьор Ян Енглерт. Българските зрители го познават като отец Ередия от филма "Осъдени души".

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:12, 23.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Ян Енглерт беше удостоен с плакет "Свети свети Кирил и Методий" за значимия принос към съвременното изкуство и популяризирането на българската култура. Президентът Радев определи като знаково участието на Енглерт в "Осъдени души".

Румен Радев - президент на Република България: Вие не просто изиграхте една блестяща роля. Но след този филм, Вие се превърнахте в посланик на нашата култура, който продължава да твърди неотменно, че помни България, че държи на българската публика, че държи на приятелството с България.

Ян Енглерт каза, че това е най-високото отличие, което е получавал в живота си.

Ян Енглерт - актьор: Има нещо много вълнуващо в това, че получавам това отличие н в страната чийто език говоря и в която работя толкова години за развитие на полската култура. А съм удостоен с толкова високо отличие в България.

На тържествено заседание Академичният съвет на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" удостои Ян Енглерт с почетното звание "Доктор хонорис кауза". Част от словото на актьора беше на български език.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция стартира антитерористична операция с проверка по границата със Сирия
Турция стартира антитерористична операция с проверка по границата със Сирия
Десетки се включиха в шествие - поклонение до Лагера на смъртта край Ловеч
Десетки се включиха в шествие - поклонение до "Лагера на смъртта" край Ловеч