НОВИНИ

Янаки Стоилов: Стенограмата за КТБ няма да помогне почти с нищо

Стенограмата за Корпоративна търговска банка няма да помогне почти с нищо за съдебното разследване, но тя е полезна да се ориентираме за събитията, които са се развили около банковата и политическа система, коментира в "Още от деня" Янаки Стоилов от БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 12.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Тази стенограма е показателна не само за това, което става през 2014 година, а за събития, които са ставали доста години по-рано и виждаме сходства в преплитането на икономическите сюжети, заяви Стоилов.

Той каза още, че за такъв сюжет от БСП са се представили достойно.

"Ние бяхме един от основните фактори, който не допусна да бъдат заметени проблемите около тази банка и защото не се допусна да се разрази нов цикъл на банкова и финансова криза в страната.
ГЕРБ се стремеше доста да влоши и изостри ситуацията. Категорично съм настоявал да се запази сигурността на банковия сектор и на хората, да се осигури необходимата подкрепа за стабилизация, а политическите въпроси да бъдат решавани след това. Имаше причини, които доведоха до това състояние и те са донякъде в управлението на банката, но са много по-дълбоки.
;

Янаки Стоилов отправи критична оценка към ръководството на ГЕРБ, което по думите му е искало да затвърди успеха си в предстоящите парламентарни избори тогава и затова идва раздразнение, че тази стенограма вижда бял свят сега.

Българските граждани трябва да започнат да си правят горчиви уроци, защото ние не допуснахме във финансов план това, което стана в края на 1996 г. и началото на 1997 г. Те бяха допълнително ескалирани и това трябваше да оправдае идването на тогавашното дясно правителство със задълбочаване. Сега имаше нещо подобно, но единствено се стигна до политическата развръзка, но поне не се допусна нов цикъл на поредната финансова дестабилизация.

В студиото на БНТ Стоилов заяви още, че контролът на Централната банка не е бил на ниво. И към днешна дата проблемите не са изцяло разрешени. Често Банков надзор отказва да изпълни съдебни решения, когато в дадени банки има незаконни акционери. Не е разсечен порочния кръг на съмнително кредитиране, каза Стоилов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде сбърка наредбата за приобщаващото образование
Къде сбърка наредбата за приобщаващото образование
Задържаха Радослав Калчев - сочен за тартор на банда за мокри поръчки
Задържаха Радослав Калчев - сочен за тартор на банда за мокри поръчки