НОВИНИ

Янаки Стоилов: Прокурорите и съдиите сами ще избират своите представители

Заместник-председателят на НС от "БСП-Лява България" Янаки Стоилов коментира в предаването "Още от деня" изготвения законопроект за съдебната система, който следващата седмица ще бъде внесен в парламента.

янаки стоилов прокурорите съдиите сами избират своите представители
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 02.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Според Стоилов с разделянето на ВСС на две колегии се дава възможност на прокурорите и съдиите сами да избират своите представители. Това от своя страна може да политизира този процес.

На въпрос на водещия Димитър Цонев: може ли да бъде премахната политическата намеса? Янаки Стоилов каза, че това няма как да се случи, защото разширяването на избирателния корпус политизира в някаква степен всеки един избор. Стоилов даде пример с изборите на прокурори и съдии в САЩ. По думите му те много наподобяват кандидат-президентските кампании там.

Проблемът според него не е в процедурата и технологията на избора, а в това, че дори около конституционните промени е имало сблъсък на различни кръгове, които са имали конкуриращи се претенции за властово влияние в съдебната власт. - Дори много от тези, които поддържаха промените съобщиха, че те не са изиграли почти никаква роля, че няма да променят състоянието в съдебната власт. Стоилов заяви, че без да се промени по-дълбоко самата държава и хората, които действат в различните институции, тези прегрупирания трудно могат да изиграят някаква значителна роля.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„ПО СВЕТА И У НАС“ с изнесено студио за Трети март
„ПО СВЕТА И У НАС“ с изнесено студио за Трети март
Министерството на туризма ще уточнява понятието къмпингуване
Министерството на туризма ще уточнява понятието "къмпингуване"