НОВИНИ

Янаки Стоилов: ​В кратката пленарна сесия е излишно да се заявяват намерения

В кратката парламентарна сесия е излишно да се заявяват някакви намерения, но ще бъдат извършени някои действия. Ще се приемат промените в Гражданско-процесуалния кодекс, с които да се избавят гражданите от принудителните арбитражи, каза Янаки Стоилов - зам.-председател на НС, депутат от "БСП лява България".

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 11.01.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По въпроса за референсума Янаки Стоилов коментира, че законопроектът на ГЕРБ не дава решение, а само заявява намерение.

Янаки Стоилов - зам.-председател на НС, "БСП лява България": Конкретното решение, за да бъде изпълнена волята на референдума, е промяна на Изборния кодекс или приемане на нов, който вече да прецени по какъв начин да бъде въведен мажоритарен вот.

Той коментира и казуса около АЕЦ "Белене":

Янаки Стоилов - зам.-председател на НС, "БСП лява България": Предложихме да бъдат снети пречките пред следващото управление и затова по инициатива на БСП беше обсъден въпросът за отмяна на решението, с което се прекратява проектът за строителството на АЕЦ "Белене". Искаме да бъде снета тази преграда, за да може следващото правителство вече да обсъждат реалните перспективи.

Според Стоилов има варианти за участие на страната ни в контрола на проекта заедно с чуждестранни инвеститори.

Янаки Стоилов - зам.-председател на НС, "БСП лява България": Имаме и ние подготвен вариант, като смятаме, че най-добре е България да реализира този проект с чуждестранно участие, но без държавата да губи всякакъв контрол върху него, просто да го продаде. Тя има начин как да има съществено участие, без това да я натоварва прекомерно.За съжаление нямахме мнозинство, защото управляващите партии направиха невъзможно взимането на това решение.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс
Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс
Лекари и пациенти студуват в ДКЦ 9 в София
Лекари и пациенти студуват в ДКЦ 9 в София