НОВИНИ

"Янините девет братя" от Любомир Пипков на сцената на Софийската опера

Софийската опера отправя поглед към най-сериозното събитие в своята програма за 2018. Трупата се готви усилено за предстоящия си гастрол на сцената на Болшой театър в Москва през май догодина. Специално за това гостуване академик Пламен Карталов готви нова постановка на българската опера "Янините девет братя" от Любомир Пипков. Артистите вече репетират близо месец, за да могат да представят това сложно музикални заглавие в пълния му блясък първо у нас, а после и пред руската публика.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
09:53, 16.12.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Сложна, натоварена драматизъм, но и много красива е музиката на Пипков. Академик Пламен Карталов е емоционално привързан към тази партитура заради личното си познанство с композитора, който му дава кураж да вдъхне живот на творбата му. Случва се, но Пипков не го доживява.

Професионалната критика първоначално не открива качествата на тази опера и това е още един двигател за интереса на Пламен Карталов, който държи да постави творбата на мястото, което й се полага. Това е и един от аргументите му да избере това заглавие за гастрола на Софийската опера в Болшой театър.

акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: Защо ние българите да не сме пристрастени към нашата национална родна музика? Аз смятам, че "Янините девет братя" е най-достойното заглавие, което днес трябва да бъде поставяно навсякъде по света от Софийската опера. Това заглавие е точното заглавие, което ще покаже българската музика в най-хубавия ѝ вид, форма и съдържание.

Убедителното въздействие на творбата е невъзможно без истински силен състав от ярки артисти, които да вградят своята чувствителност в режисьорската концепция за представлението. Един от най-важните и сложни персонажи е този на Яна.

Габриела Георгиева: Музиката те кара да настръхваш. Работим много в детайли, за първи път ми се случва да седнем на маса и да четем този текст и да влезем в дълбочината на самия текст. Това те вълнува, това те предизвиква, това ти дава една друга емоция.И тук академик Карталов изиграва огромна роля, защото той ни провокира.

В творческата лаборатория на Софийската опера „Янините девет братя" постепенно ще узрява още три месеца. Време, в което всеки един от артистите ще изгради достоверен образ на своя герой. За да обикне публиката историята за Яна и нейните девет братя и да разпознае в нея нашата национална съдба и орис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националната библиотека с подарък за Коледа към читателите
Националната библиотека с подарък за Коледа към читателите
Коледна кампания срещу изоставянето на деца
Коледна кампания срещу изоставянето на деца