Училищата в Япония - първо възпитанието, после знанието

Как децата в Япония се учат на дисциплина, спазват правилата и сами почистват класната стая и коридорите? Надежда Василева проследи как минава денят в едно училище в Токио, което си партнира с българско училище в София.

Надежда Василева
от Надежда Василева
преди 8 месеци
24010
Чете се за: 00:51 мин.
Животът

Време за обяд. Дежурните в този ден първокласници слагат белите престилки и разпределят храната на своите съученици. Всички обядват в класната стая, заедно със своя учител. Така децата общуват помежду си в неформална обстановка. Първо възпитанието, после знанието. Това е един от принципите на образованието в Япония. Още от най-ранна възраст децата се учат на щедрост и съпричастност, и на уважение към труда на другите. А учителите казват, че нямат проблеми със спазването на реда.

От първи клас, откакто влязат в това училище, още от самото начало, те спазват правилата и дисциплината. Това е традиция.

След като приключат с обяда, следва отсервирането на чиниите, в което отново се включва целият клас. А най-голямото забавление за деня изглежда чистенето.

Децата са обучени също как да действат при земетресение и природно бедствие. Всяко има чанта със специални защитни средства, които предпазват и в случай на пожар.

Само за броени минути мястото, където са обядвали децата, отново се превръща в класна стая и уроците продължават.

Успехите безспорно се дължат не само на старанието на децата, но и на вниманието на учителите.

От години японците поддържат контакти със 138-о училище в София.

Доста хора в Япония не знаят много за България, но тези деца имат усещането, че познават вашата страна.

Знаят и нещо на български.

Благодаря!

Училище, в което обувките се събуват на входа. Не размахват мобилни телефони. Посрещат учителя с уважените. Място, където видяхме част от тайните на японското образователно чудо.

Топ 24
Най-четени